Bioscoopfamilie Miedema (1915-1993)

De naam Miedema is onlosmakelijk verbonden met een groot aantal bioscopen in Friesland en Drenthe. Al in het begin van de film was vader Swier Miedema actief door met zijn reisbioscoop door Nederland te trekken. Met geleend geld had hij van een oom een filmprojector gekocht waarmee hij als rondreizend explicateur en operateur voorstellingen van “den levenden photographieën” verzorgde.

In 1915 werd door Swier Miedema de eerste permanente bioscoop geopend. Dat gebeurde in Meppel in een verbouwde oude burgemeesters woning aan de toenmalige Maatkade. De naam van deze eerste Miedema bioscoop was Meppeler Bioscope Theater (in 1933 herdoopt tot het Luxor theater). De zonen van Swier Miedema, Johan en Jacob, kwamen in het familiebedrijf welke in 1927 onder de naam NV Algemene Nederlandse Bioscoop Onderneming flink uitbreidde. Achtereenvolgens openden de theaters “Amicitia” in Sneek, “Bioscoop van de Waag” in Snoek, het “Luxor Theater” in Doetinchem, “Luxor” in Neede, “Bioscoop-Parkgebouw” in Rijssen, de “Luxor” in Deventer, “Garnizoensontspanningszaal” te Harderwijk, de “Nieuwe Bioscoop” in Lochem, de “Harmonie” in Coevorden, de “Concertzaalbioscoop” in Emmen en Steenwijk en het „Posthuistheater” in Heerenveen.

Het door Miedema in 1953 gebouwde en geopende City Theater in Emmen. (Foto: archief Jan Mooibroek)

Daarnaast bleef de reisbioscoop doordraaien die in bijna alle Nederlandse plaatsen, waar geen bioscoop was, voorstellingen gaf. In 1942 werd de firma opgesplitst in twee bedrijven: één voor Johan Miedema en één voor Jacob Miedema. Tijdens de oorlog was het namelijk door de Duitsers verboden om méér dan 5 bioscopen in bezit te hebben.

De teruggang van het bedrijf begon in 1978. In Emmen werd een nieuwe bioscoop geopend (de Euro) en was men gedwongen om de exploitatie van het City Theater, welke in 1953 door Miedema was geopend, te stoppen. In de loop der jaren volgden de andere bioscopen. De oorzaak moet gezocht worden in de opkomst van televisie, video en andere vormen van vrije tijds besteding. Uiteindelijk bleef alleen het Amicitia Theater in Sneek over. In 1993 werd door Johan Miedema jr., de zoon van Johan Miedema, pogingen ondernomen om het Amicitia Theater in Sneek weer een nieuwe impuls te geven, maar door het tragische overlijden van Johan jr., kwam dit initiatief niet van de grond. Daarmede kwam er een einde aan het bioscoopimperium van de Miedema’s.

Reageren niet mogelijk...