Bioscoopnieuws

In dit hoofdstuk kleine stukjes uit de krant over opening en sluiting van bioscopen en andere nieuwtjes op bioscoopgebied.
Wilt u reageren op een artikel? Stuur een e-mail (het formulier vindt u onder Colofon > Contactformulier)

2009

NIEUWE BIOSCOOP IN VEENENDAAL GEOPEND
De bioscoop aan de Tuinstraat in Veenendaal opende woensdag 13 mei zijn deuren. De nieuwe ondernemers zullen verder gaan onder een nieuwe naam. In overleg met filmmaatschappijen en het boekingsbureau is hiervoor gekozen: bioscoop One 2 See en theatercafé One 2 Drink. In eerste instantie wilde de nieuwe eigenaars van het voormalige Hofplein theater doorgaan onder de oude naam. Toen men echter begon met het boeken van films bleek dit door de historie niet makkelijk. In overleg is daarom besloten om de naam te wijzigen. Door deze naamswijziging zullen de ondernemers eerder kaskrakers kunnen vertonen als dat het had gekund onder de oude naam. (Bron: Veenendaalsekrant.nl)
NIEUWE BIOSCOOP IN VENLO
Er zijn concrete plannen om in Venlo een bioscoop met vier zalen te bouwen op de huidige parkeerplaats van de Picardie. De bouw moet in het najaar van 2009 starten en zal ongeveer een jaar duren. Initiatiefnemer van de nieuwe bioscoop is eigenaar van de Luxor bioscoop in Reuver Joep Caubo. In het verleden runde hij in Venlo het City Theater in de Vleesstraat. (Bron: Omroep Venlo)

 

BIOSCOOP ’T SAENTJE GAAT VERHUIZEN
Op 2 april 2007 is men begonnen met de bouw van het ‘Nieuw Rustenburg’, een plek waar wonen, werken, winkelen en ontspanning centraal staan. In dit nieuwe stadshart zal onze nieuwe bioscoop komen, welke wordt geëxploiteerd door Minerva Groep. Op 15 september 2009 zal de feestelijke opening van dit nieuwe ‘MustSee-Theater’ plaatsvinden. Dit betekent dat Bioscoop ’t Saentje, welke ook onderdeel is van Minerva Groep, dan haar deuren na ruim 29 filmjaren zal sluiten. (Bron: Minerva groep)

2008

OSCARS UITGEREIKT
In het Kodak Theatre in Hollywood werden op 24 januari de Oscars uitgereikt. Grote winnaar dit jaar was de film “No Country for Old Men” die 4 gouden beeldjes (waaronder die van Beste Film en Beste Regie) in ontvangst mocht nemen. Een uitgebreid overzicht van de winnaars en info over de Oscars kunt u vinden op onze zustersite Filmglorie.nl.

BOEK OVER ROYAL HEERLEN VERSCHIJNT BINNENKORT
Het boek dat dhr. Ivo Senden over het Royal Theater in Heerlen heeft geschreven is onlangs voltooid. De onderhandelingen met een uitgever zijn nog in volle gang, maar hij hoopt op korte termijn zijn uitgebreide boek over de geschiedenis van het 70 jaar oude Royal Theater te kunnen publiceren. Intussen is er, voor de geinteresseerden in de regio Heerlen, een lezing die hij zal geven in het Thermenmuseum (Kruisstraat te Heerlen) op woensdag 27 februari om 20.00 uur. De entree is gratis. Wie vrijblijvend een berichtje wil ontvangen wanneer zijn boek verkrijgbaar is (ca. 180 pagina’s en 200 foto’s) mag hem hierover mailen: [email protected]
(Bron: Ivo Senden, 19-2-2008)

BIOSCOOP VEENENDAAL SLUIT OP 1 MEI DE DEUREN
Tot 1 mei heeft Veenendaal nog een bioscoop. Op die dag gaat het Hofpleintheater aan de Tuinstraat dicht. Het kan dan nog ruim 3 jaar duren voordat Veenendaal weer over een bioscoop beschikt. Die zal moeten verrijzen bij het Kees Stipplein. Daar wil de gemeente Veenendaal de muziekschool, de Volksuniversiteit, de bibliotheek en het museum samentrekken. Ook een bioscoop is in de planning opgenomen. Filmliefhebbers moeten na 1 mei naar Ede, Wageningen, Utrecht of Tiel.
(Bron: De Gelderlander, 30-01-2008).

PLAN VOOR BIOSCOOP IN BRIELLE
Bij het nieuwe sportcomplex Waardenburg aan de Vlaardingerhilseweg in Brielle komt mogelijk een grote bioscoop met bowlingcentrum. De Brielse ondernemer Joost Peeren, eigenaar van de voormalige Apollo bioscoop in Brielle, heeft hiervoor een plan gemaakt, dat op dit moment op het Stadskantoor ligt. Of zijn plan kan worden uitgevoerd is nog maar de vraag. De gemeente woekert nu al met de ruimte op het aangekochte stuk grond.
(Bron: AD Rotterdam, 27-01-2008)

PATHÉ SPUIMARKT APRIL 2008 OPEN
De nieuwe Pathé bioscoop Spuimarkt in Den Haag mikt er nu op begin april van dit jaar (genoemd wordt 9 april) open te gaan. Twee eerdere deadlines (najaar en Kerst 2007) werden door allerlei bouw vertragingen niet gehaald. De bioscoop telt straks 9 zalen die plaats bieden aan ruim 2300 bezoekers. De opening van het theater heeft gevolgen voor de bestaande vestigingen van Pathé in Den Haag. De bioscoop aan het Buitenhof zal zich gaan richten op artfilms en speciale voorstellingen van 3D-films en opera’s. Het multicomplex in Scheveningen krijgt dit jaar een opknapbeurt omdat het volgens de directeur van Pathé, dhr. Lauge Nielsen, niet meer aan de eisen van deze tijd voldoet.
(Bron: AD-Den Haag, 17-1-2008)

2007 TOPJAAR VOOR NEDERLANDSE FILM
De Nederlandse filmindustrie kan tevreden terugkijken op het afgelopen jaar. Met een bezoekersaandeel van 13,5 procent, het hoogste van het afgelopen decennium, was 2007 een topjaar voor de Nederlandse film. In totaal trokken de bioscopen ruim 22 miljoen bezoekers. Dit maakten de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF) donderdag bekend. De film Alles Is Liefde trok ruim 1,2 miljoen bezoekers en staat met een omzet van 9,1 miljoen euro op de derde plaats in de Boxoffice Top 10.

De lijst wordt verder gedomineerd door Amerikaanse en Britse producties. Op 1 en 2 staan Harry Potter And The Order Of The Phoenix en Pirates Of The Caribbean: At World’s End (beiden een omzet van 10,1 miljoen euro). Harry Potter trok 1.322.062 bezoekers, bijna 100.000 meer dan Pirates Of The Caribbean. Behalve Alles Is Liefde trokken ook Waar Is Het Paard Van Sinterklaas?, Zoop In Zuid-Amerika, Ernst, Bobbie En De Geslepen Onix, Timboektoe, Moordwijven en De Scheepsjongens Van Bontekoe elk meer dan 100.000 bezoekers.

In totaal brachten 22.116.350 mensen een bezoek aan de Nederlandse bioscopen, met als resultaat een omzet van 153.821.923 euro. Dat betekende in beide gevallen een lichte daling ten opzichte van 2006, respectievelijk 5,4 procent en 1,3 procent. De NVB en de NVF vinden dit voor een groot deel te verklaren uit de extra speelweek 53 in 2006.
In het afgelopen jaar zijn zes nieuwe bioscopen (met in totaal negentien zalen) geopend. Dit jaar openen de deuren van circa vijftig nieuwe complexen of zalen.
(Bron: De Volkskrant – 10 januari 2008)

KLASSEFILM OOK BUITEN SCHOOLTIJD
Het landelijke filmeducatieprogramma Klassefilm is sinds januari van dit jaar ook buiten schooltijd in een aantal bioscopen en filmtheaters te zien. Dat betekent dat ouders met hun kinderen ook in hun vrije tijd bijzondere jeugdfilms kunnen zien. Vooralsnog gaat het om een proef van een half jaar waarin acht films rouleren. Bij gebleken succes zal de formule volgend jaar worden uitgebreid.
(Bron: Holland Filmnieuws nr. 79)

2007

NIEUWE BIOSCOOP DEVENTER OPENT MET PROBLEMEN
De opening van de nieuwe bioscoop De Boreel in Deventer is met chaotische en opstartproblemen verlopen. Bezoekers moesten gisteravond, 13 december, een half uur wachten op de eerste voorstelling omdat de laatste stoelen nog niet vastgeschroefd waren en de kassa’s nog aangesloten moesten worden. Veertig ongeduldige bezoekers krijgen consumptiebonnen als goedmakertje. Na een half uurtje wachten gaan twee van de vier nieuwe filmzalen open. Fantasy film “The Golden Compass” is de eerste film die in de Boreel wordt vertoond. Door technische problemen begint “Alles is Liefde” in de andere zaal een kwartiertje later. De opkomst van bezoekers is laag. Dat komt volgens een stel die naar “Alles is Liefde” gaat omdat er aan de opening weinig ruchtbaarheid is gegeven. Dinsdag de 18e december gaat het theater officieel open. De eerste dagen worden als generale repetitie beschouwd.
(Bron: Deventer Dagblad Stentor – 14 december 2007)

 

RENOVATIE LUXOR LIVE ARNHEM LOOPT UIT
Arnhem snakt naar Luxor. De restauratie van de vervallen bioscoop uit 1915 aan het Willemsplein loopt steeds maar uit. Na jaren van discussie over een opvolger van de Stokvishal wordt de spanningsboog wel erg lang. Dat vindt ook Luxor-directeur Lineke Kortekaas: “Er zitten hier zeven enthousiaste mensen, die willen het liefst morgen aan de slag”. Een poppodium in de 21ste eeuw is meer dan een bandje op de planken. Men wil Luxor Live net zo vooruitstrevend maken als de bioscoop Luxor was in 1915: de eerste met dimbaar elektrisch licht en een ingenieus luchtverversingssysteem. De nieuwste technologie waar het echt om gaat is verborgen onder de vloer van de grote zaal. In de kelders van het pand zijn een aantal multimediaruimtes gebouwd. Tegelijk verliest Luxor Live de traditie niet uit het oog. Het hoofdprogramma zal uit muziek blijven bestaan, net als bij andere poppodia.
(Bron: De Gelderlander – 8 december 2007)

 

MUSTSEE TILBURG OP SINTERKLAASAVOND GEOPEND
Tilburg is na Delft en Groningen de derde stad in Nederland waar een Mustsee-bioscoop zijn deuren heeft geopend. In hartje Tilburg, direct aan de Heuvel vindt u het moderne complex met een levendige ruime foyer waar alle zeven supercomfortabele bioscoopzalen op uitkomen. In deze in heldere kleuren ingerichte zalen kunt u van echte topfilms genieten in een stijlvolle, gloednieuwe bioscoop, die u als bezoeker op de eerste (en beste) plaats zet. Als eerste bioscoop in de regio Midden-Brabant, is Mustsee Tilburg uitgerust met digitale projectieappartuur. De opening van het theater vond op 5 december onder grote belangstelling plaats. De opening van het nieuwe complex betekent het einde van twee andere bioscopen. Afgelopen weekend sloten zowel Cinema Heuvelpoort als het Midi theater, die door respectievelijk Minerva en Bioswolff  (ook de exploitanten van de MustSee bioscoop) werden uitgebaat. In 2008 zal MustSee er stevige concurrentie bij krijgen. Dan opent megabioscoop Euroscoop de deuren in Tilburg Zuid.
(Bron: Omroep Brabant – 5 december 2007)

 

FILMTHEATER IMAGES AAN VUURZEE ONTSNAPT
Het Filmtheater Images in Groningen is zaterdagochtend aan een ramp ontsnapt. In de opslagruimte achter de bioscoop, waar sinds enkele maanden de kraker Pino woonde, ontstond brand. De opslagruimte werd door het vuur verwoest. De bios kampt met waterschade en een verwoest projectiedoek in zaal 2. Directeur Peter Bon is woedend. “Ik heb steeds gezegd dat het levensgevaarlijk was dat daar een kraker woonde.” De brand ontstond rond kwart voor acht ‘ s ochtends. Aanvankelijk dacht de brandweer dat de bewoner nog in het pand vertoefde, maar hij bleek in verwarde toestand zijn woning te hebben verlaten. Over hem is verder niets bekend geworden dit weekeinde.
(Bron: RTV Noord, 1-12-2007).

BIOSCOOPLOOS TIJDPERK IN GOES BIJNA VOORBIJ
Ruim negen jaar na de sluiting van het Grand Theater heeft Goes weer – bijna – een eigen bioscoop. Merral, naast de Zeelandhallen, opent de deuren op 6 december. ‘Een groot cadeau op Sints verjaardag voor heel Noord- en Zuid-Beveland’, aldus het persbericht van Harry Duivenvoorden, één van de drie eigenaren en ‘geldschieter’. Dat klinkt alsof het zo was bedoeld, maar eigenlijk had de bioscoop al lang en breed moeten draaien. Onder meer onduidelijkheid tussen aannemer en ontwikkelaar zorgde voor behoorlijke vertraging. Duivenvoorden, ooit één van de oprichters van Videoland, wil er niet meer te lang bij stilstaan. “We gaan nu bijna open, dat is het belangrijkste.” De man achter het Merral-concept is René van Steen. Hij heeft op dit moment zeven bioscopen in Nederland, waaronder ook één in Terneuzen. Ze zijn vernoemd naar zijn dochter, Merral. Het theater krijgt vier zalen, met elk 160 stoelen. Dat is weliswaar minder dan gebruikelijk, maar door de opstelling van vier rijen met steeds vier zetels is er wel meer privacy en kunnen bezoekers tijdens de film worden voorzien van een hapje en een drankje; het Merral-concept. Vanwege de opening krijgt Merral Goes maar liefst twee premièrefilms, volgens Duivenvoorde uitzonderlijk in Nederland. Eèn ervan is de animatiefilm Bee Movie, de andere titel is nog niet bekend.
(Bron: PZC van 17-11-2007, toegestuurd door Robert Wessels, Rotterdam)

CINEMA ROMA WIL NOG STEEDS NAAR ELST
De directie van Cinema Roma bekijkt binnenkort hoe ze het plan voor een service-bioscoop in Elst uit het slop kunnen halen. Het Maldense bedrijf is vast van plan de vestiging van een bioscoop op het land van Tap door te zetten. Het land van Tap is een weiland tussen de Dorpsstraat en Rijksweg-Zuid in Elst. In 2004 hebben de politici Tinus Melaard (VVD) en Dick Ross (D66) het plan voor de bioscoop wereldkundig gemaakt. Cinema Roma exploiteert bioscopen in Malden, Wijchen en Uden. Directeur Han Wolf van Cinema Roma: “We willen nog steeds naar Elst. Veel hangt af van wat projectontwikkelaar Joosten met de grond wil”. Projectontwikkelaar Paul Joosten: “Die vraag is gemakkelijk te beantwoorden. Wij hebben besloten niet actief te worden op het land van Tap”. Hij wil wel meewerken als zijn grond nodig is voor de uitwerking van het plan.
(Bron: de Gelderlander, 31-10-2007).

JT APELDOORN BOUWT NIEUWE BIOSCOOP
De nieuwe eigenaar (Punt beheer) van bioscoop JT Apeldoorn, het vroegere Tivoli, bouwt op de huidige plek aan de Nieuwstraat een volledig nieuwe bioscoop met 5 zalen en 1200 stoelen. Dat gebeurt in twee stappen, zodat de huidige bioscoop zijn deuren tijdens de bouw niet hoeft te sluiten. Volgens de nieuwe eigenaar Punt Beheer is de huidige bioscoop snel aan vervanging toe. Punt Beheer heeft sinds vorig jaar alle gebouwen van JT Bioscopen in bezit. Op het nu nog onbebouwde deel van het terrein van JT Apeldoorn komt het eerste deel van de bioscoop met drie zalen van elk 240 stoelen. Na de opening van dat deel gaat het oude gebouw tegen de vlakte en wordt fase twee gebouwd, bestaande uit een grote en een kleine zaal. De totale bouwtijd bedraagt 2,5 jaar. Punt Beheer wil de nieuwbouw voor de kerst van 2008 openen.
(Bron: de Stentor/Apeldoornse courant – 23 oktober 2007)

 

BIOSCOOP GOES GAAT PAS IN DECEMBER OPEN
Bioscoop Merral in Goes gaat pas in december open. De afbouw is na eerder uitstel opnieuw vertraagd. De exploitant lijdt door onder meer gederfde inkomsten, extra opslagkosten en misgelopen kortingen een verlies van ‘een paar ton’. De opening van de bioscoop was eerst kerst 2006 gepland, vervolgens werd het maart/april, toen eind mei, september, en nu wordt het begin december 2007. Eigenaar en directeur R. van Steen van de bioscoopketen Merral heeft er vertrouwen in dat de datum deze keer wel wordt gehaald. Hij spreekt van een enorm zware strop. De vertraging is volgens Van Steen ontstaan door een grondwaterprobleem. “Elke bioscoop heeft een helling, maar als je in Zeeland twee meter graaft, dan dan ga je zwemmen”.
Hoofdaannemer Giesbers Bouw in Rotterdam wijt de vertraging indertijd al aan de huurders, die niet op tijd gegevens zouden aanleveren. “Flauwekul”, vindt Van Steen. “Je komt me niet vertellen dat de meest praktische dingen als de muren en de vloer niet kunnen worden uitgevoerd, omdat je niet op de hoogte bent van de kleurstelling van de tegeltjes. Het dak is niet wind- en waterdicht gemaakt, de toiletten staan er nog steeds niet en het probleem met het grondwater was te voorzien”. Merral en eigenaar Libéma zijn dan ook van plan de schade te verhalen op Giesbers.
(Bron: PZC – ingestuurd door Robert Wessels, Rotterdam).

NIEUWE PATHE BIOSCOOP DEN HAAG VOORJAAR 2008 OPEN
In het voorjaar van 2008 opent Pathé in Den Haag haar nieuwste bioscoop, Pathé Spuimarkt, een bioscoop met 9 zalen en zo’n 2400 stoelen. Het totaal aantal bioscopen van Pathé in Den Haag/Scheveningen komt daarmee op drie: Pathe Buitenhof, Pathe Scheveningen en Pathe Spuimarkt. Het totaal aantal zitplaatsen komt in deze bioscopen op ruim 6000!
(Bron: website Pathe.nl – 23 oktober 2007)

FILMHUIS TIEL DRAAIT PROEF
Het Filmhuis in de Tielse schouwburg Agnietenhof gaat van start met een proef op 31 oktober. De kleine zaal wordt dan tijdelijk omgebouwd tot filmzaal. Agnietenhof directeur Ruud van Zuilen vindt een filmhuis een uitstekende voorziening voor Tiel: “Tiel is een van de weinige grotere steden die dat nog niet hebben. Het wordt dus tijd. De kleine zaal is daar prima voor te gebruiken”. Het Filmhuis Tiel zal geopend worden met de voorpremière van de film “Tussenstand” die onlangs 3 Gouden Kalveren ontving.
De belangstelling voor de proef moet uitwijzen of er een draagvlak is voor het exploiteren van een Filmhuis.
(Bron: de Gelderlander – 20 oktober 2007).
FILMKIJKEN IN ZEECONTAINERS
De groepen vier t/m acht van basisschool Het Kofschip brachten gisteren een bezoek aan de containerbios in Zevenaar. Van 17 tot en met 21 oktober is de film “The Italian Connection” gratis te zien in de bioscoop die opgebouwd is uit zes zeecontainers. Op acht schermen is het verhaal te zien van een cameraploeg die verdwaald raakt en opgesloten wordt in een zeecontainer. “Vooral dat je overal om je heen wat anders zag, was erg mooi”, aldus leerlinge Kim (12). Meester Mark vind de opzet van de film goed. “De kinderen leren hier iets van. Alleen het liefdesverhaal in de film leidde af. Dat is jammer”.
(Bron: de Gelderlander, 19 oktober 2007).

 

 

GROOT CASINO IN VOORMALIGE BIOSCOOP CENTRUM NIJMEGEN
In het pand van de voormalige bioscoop Centrum in de Nijmeegse Houtstraat komt een grote vestiging van Jack’s Casino. “We mikken er op om begin 2009 te openen”, zegt Frank Kastelijns, directeur van moederbedrijf JVH Gaming uit Tilburg. Omdat het pand vlakbij Plein 44 op het punt staat tot gemeentelijk monument te worden omgedoopt, mag er aan de gevel weinig veranderen. Binnen wordt onderzocht om een extra verdieping in de hoge bioscoopzaal aan te brengen. De Portugese architect Miguel Cancio maakt het ontwerp. De firma JVH Gaming staat er om bekend dat men vaak van grote oudere gebouwen iets moois weten te maken.
(Bron: De Gelderlander – 11 oktober 2007).
HALF MILJOEN TEKORT RENOVATIE LUXOR ARNHEM
Door diverse tegenvallers valt de verbouwing en renovatie van het voormalige Luxor Theater in Arnhem tot poppodium een half miljoen euro duurder uit dan begroot. Dat tekort moet de gemeente Arnhem zien te dichten vanuit de algemene middelen. Het kost ruim 9,5 miljoen om de monumentale oud-bioscoop in oude staat terug te brengen. Het gebouw van Willem Diehl diende ooit als voorbeeld voor Tuschinski in Amsterdam.
(Bron: de Gelderlander, 3 september 2007)
Informatie over het Luxor Theater in Arnhem vindt u in “Provincie Gelderland”.

SLUITING VAN METRO, MEGABIOS OP BEVELAND
Bedrijvenpark Beveland wordt de plek waar Joop Punt een megabioscoop/uitgaanscentrum laat bouwen. Daarmee is tevens de sluiting ingeluid van de ruim dertig jaar oude Metro bioscoop in het centrum van Heerhugowaard. De grond voor het complex in Heerhugowaard had Punt Beheer al in handen en ligt ten zuiden van de McDonalds op de hoek Westtangent/Abe Bonnemaweg. Metro (sinds kort JT bioscoop geheten) zal op termijn de deuren sluiten, aldus Punt.
(Bron: Noordhollands Dagblad, 31 augustus 2007)


ONTRUIMING REMBRANDT ARNHEM

In allerijl heeft de brandweer vrijdag 20 juli bioscoop Rembrandt in Arnhem laten ontruimen, omdat het risico bestond dat de plafonds in twee filmzalen naar beneden zouden komen. Er waren zestig tot honderd bezoekers aanwezig, die allemaal rustig naar buiten zijn gewandeld. De ontruiming gebeurde uit voorzorg. Vanwege de hevige regenval lag er een enorme partij water op de twee platte daken van het complex. Volgens de brandweer was een verstopping in combinatie met een stortbui de oorzaak van de lekkage die door het personeel op tijd ontdekt werd. De bioscoop werd aan het begin van de avond weer vrijgegeven.
(Bron: De Gelderlander – 21 juli 2007)

 

FELLE BRAND BIJ “LUX” NIJMEGEN
De oorzaak van de korte felle brand in het “LUX” arthouse complex in Nijmegen, welke afgelopen woensdag 18 juli woedde, is nog niet bekend. Het wachten is op het rapport van de technische recherche die het onderzoek inmiddels heeft afgesloten. LUX is inmiddels wel weer operationeel. Het horecagedeelte draait weer en ook de filmzalen zijn weer in gebruik.
(Bron: De Gelderlander, 19 juli 2007)

CINEMEC PIONIERT MET 3D FILM
De Edese bioscoop CineMec vertoont deze zomer twee driedimensionale films. Dat gebeurt in samenwerking met het filmtheater Tuschinski in Amsterdam. De speciaal vervaardigde films “Dinosaurs: Giants of Patagonia” en “Bugs” over de prehistorische en de insectenwereld in het regenwoud draaien vanaf 19 juli in het theater aan de Laan der Verenigde Naties. Om de producties te kunnen bekijken moet het publiek een speciale bril op. CineMec heeft deze brillen en de bijbehorende projectieapparatuur recent aangeschaft. Volgens de directeur van CineMec, Gerben Kuipers, gaat de 3D-film een grote vlucht nemen. Zo’n 500 bioscopen in de USA vertonen nu al driedimensionale films.
(Bron: De Gelderlander, 16 juli 2007).

BIOSCOOP IN MILLINGSE SUPER
Adri Hendriksen van Hotel Millings Centrum wil van de leegstaande supermarkt tegenover zijn pand een amusementscentrum maken. Daarin moeten een bioscoop, bowlingbaan en een klein casino komen. Burgemeester Vermeulen is positief over de ondernemingsplannen: “Een amusementscentrum met bowlingbaan en bioscoop zou inderdaad een aanwinst zijn voor de gemeente”.  Of de plannen doorgaan hangt nu af van vergunningen en procedures. In de ‘servicebioscoop’ moet plaats komen voor tachtig bezoekers. Hendriksen: “Service betekent dat je op een knop kunt drukken, dan komt er iemand van de bediening langs. Film kijken met een biertje en bitterballetje. Da’s toch heerlijk”.
(Bron: De Gelderlander, 14 juli 2007)

100.000 BEZOEKERS
De 12e juli was een mijlpaal voor Bioscoopgeschiedenis.nl. Op deze dag mochten we de 100.000ste bezoeker op de site verwelkomen! Een resultaat waar we best trots op zijn en waarvoor we iedereen willen bedanken.

MEER MENSEN NAAR DE BIOSCOOP
Het eerste halfjaar van 2007 is succesvol verlopen voor de Nederlandse bioscoopbranche. Het bezoekersaantal steeg naar 10,4 miljoen, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Federatie van de Cinematografie (NFC). In de eerste zes maanden van vorig jaar kochten nog 9,75 miljoen mensen een kaartje voor de film. Ook zag de branche de bruto omzet met ruim acht procent stijgen naar 70,7 miljoen euro. Vorig jaar was dat nog 65,3 miljoen euro. De stijging is het gevolg van een reeks kaskrakers als ‘Spider-Man 3’, ‘Shrek the third’, ‘Pirates of the Caribbean: at world’s end’ en ‘Mr. Beans holiday’.
(Bron: Nieuws.nl)

DEEL PLAFOND PATHE 8 GRONINGEN STORT IN
In één van de zalen van bioscoop Pathé aan het gedempte Zuiderdiep in Groningen is woensdag 4 juli een gedeelte van het plafond naar beneden gekomen. Op dat moment waren er geen bezoekers meer in de zaal. De veertig bezoekers hadden de zaal, op last van de directie, al verlaten. Er zijn dan ook geen gewonden gevallen. Medewerkers van Pathe hadden 112 gebeld toen zij hadden gezien dat het plafond bol stond en ontruimde de zaal. Toen de brandweer arriveerde viel er een brok plafond van ongeveer 3 bij 3 meter naar beneden. Er werd gewerkt aan het luchtbehandelingssysteem van de zaal. Door een technisch mankement is het plafond naar beneden gekomen. De bewuste zaal wordt voorlopig niet gebruikt. De brandweer en medewerkers van Bouw- en Woningtoezicht hebben de andere zalen geinspecteerd. Die zijn veilig gebleken. De voorstellingen in die zalen gaan dan ook gewoon door. De gedupeerde bezoekers kregen hun geld terug en een vrijkaartje.
(Bron: Blik op Nieuws, 5/7/2007)


PATHE WIL BIOSCOOP IN DORDRECHT
Bioscoop-onderneming Pathé wil in de binnenstad van Dordrecht een nieuwe bioscoop met 5 of 6 zalen. Het bedrijf heeft een idee neergelegd bij de gemeente voor een nieuw complex op een nog geheime locatie. Het kan nog maanden duren voor er een concreet plan is. Ook op de Oostpoort bij de brug naar Papendrecht zijn er nog altijd plannen voor de bouw van een bioscoop met minstens 10 zalen. De beide initiatieven staan elkaar volgens de gemeente Dordrecht niet in de weg. Sinds het vertrek vorig jaar van Euro Cinema, is er buiten Filmhuis Cinode geen andere bioscoop in Dordrecht. Euro Cinema trok te weinig bezoekers om rendabel te zijn.
(Bron: RTV Rijnmond)

NIEUWE BIOSCOOP IN ETTEN-LEUR
Hoofdaannemer Lindekwartier Bouw en Vastgoed begint in augustus 2007 met de bouw van een bioscoop in Etten-Leur. De locatie van de nieuwe bioscoop wordt de “Binnentuin”. De bioscoop komt precies op de plaats van de vleugel van het oude gemeentehuis. In februari 2008 moet het gebouw er staan. De bouwperiode is kort, maar volgens mede-directeur Mari van de Laar van Lindekwartier is de datum haalbaar.
(Bron: BN/De Stem – 15/06/07)

TIVOLI APELDOORN WORDT JT APELDOORN
Bioscoop Tivoli Apeldoorn is van naam veranderd. De bioscoop aan de Nieuwstraat heet voortaan JT Apeldoorn.
Apeldoorn is de laatste bioscoop van de eigenaar die wordt omgedoopt. Dertien andere bioscopen van de exploitant gingen Apeldoorn voor. Sinds de opening van de bioscoop heeft Tivoli een reputatie opgebouwd als ontmoetingspunt in de regio, eerst als theater en later als bioscoop. In de komende maanden wordt de gevel voorzien van het nieuwe beeldmerk en de nieuwe naam. In het streven naar vooruitgang is JT (Jogchems Theaters) met de gemeente Apeldoorn en projectontwikkelaars in gesprek om een nieuwe bioscoop te ontwikkelen en te exploiteren. JT is de één na grootste bioscoopeigenaar van Nederland en exploiteert 14 bioscopen in 12 steden.
(Bron: De Stentor – 8-6-2007)

DE KONING VAN ENGELAND IN HULST GESLOTEN
Bioscoopzalencomplex De Koning van Engeland in Hulst sluit met onmiddellijke ingang de deuren. Eigenaar René van Steen van Merral Theaters heeft dat gisteren bekend gemaakt. Woensdag 25 april is in De Koning van Engeland voor de laatste keer een film vertoond. “Door de algemene economische recessie van de laatste jaren, in het bijzonder die van het bioscoopbedrijf, is helaas een gezonde exploitatie niet langer mogelijk”, laat Van Steen weten. De voorstellingen van de filmclub gaan in mei nog gewoon door. Filmliefhebbers uit Hulst zijn nu aangewezen op de vorig jaar geopende bioscoop in Terneuzen, of op België. Van Steen hoopt in 2009 op dezelfde plek, aan de Houtmarkt, in Hulst een nieuw vermaakscomplex te openen.
(Bron: BN/De Stem – 26-4-2007)


NIEUWE ULTRA KLEINE BIOS IN AMSTERDAM

Het meest democratische filmtheater van Amsterdam staat in de Arie Biemondstraat. Er staan slechts twaalf stoelen in, maar het is 24 uur per dag geopend en de toegang is gratis. Je moet alleen een pincode weten en de deur na gebruik weer sluiten. Het kleine gebouwtje op het terrein van het inmiddels gesloopte Swammerdam-Instituut deed vroeger dienst als ‘aansprekershuisje’: daar werden de nabestaanden ontvangen die het aan de wetenschap ter beschikking gestelde lichaam overdroegen.
Nu het zaaltje door de mensen van de eerder op dit terrein gehuisveste Smart Cinema geprogrammeerd wordt zijn er vooral experimentele films, documentaires en videokunst te zien.
Het is overigens een tijdelijk filmtheater want momenteel wordt elders op het terrein langs het Jacob van Lennepkanaal een nieuw filmcomplex met drie filmzalen gebouwd waarvan de eerste filmzaal na de zomer klaar moet zijn. (de pin-toegangscode is op dit moment: 3702)
E.B. (bron: Het Parool, 12.5.2007)

VOORMALIG CITY THEATER GRONINGEN GEKRAAKT
Het voormalige Groningse City Theater aan de Oosterstraat is opnieuw door krakers in bezit genomen. Het theater, dat in 1995 gesloten werd, is al eerder gekraakt geweest. Dat was 2 jaar na de sluiting, in 1997. Tot op heden, begin mei 2007, stond het pand nog steeds te koop. Er zijn in het verleden wel diverse gegadigden geweest maar tot nu toe bleef het pand onverkocht.
Bron: Dagblad van het Noorden.


BIOSCOOPBEZOEK WEER GESTEGEN

Het eerste kwartaal van 2007 is bijzonder gunstig voor de bioscopen geweest. Ten opzichte van dezelfde periode in 2006 is het bioscoopbezoek met 3% gestegen. Naar het zich laat aanzien wordt 2007 een goed filmjaar. De komende maanden staan een aantal potentiële kassuccessen op het programma. Na het dipje van 2005 gaat het sinds 2006 weer bergopwaarts met het bioscoopbezoek.
Bron: NVB.

TRAM EXPOSITIE IN VOORMALIGE CAMERA BIOSCOOP GRONINGEN
In het kader van de plannen van de stad Groningen om weer een tram door de binnenstad te laten rijden zijn er in de vitrine van de oude Camerabioscoop aan het Hereplein de komende maanden schaalmodellen van de trams Bombardier, Citadis en Streetcar te zien. Het zijn kleine versies van echte trams, die respectievelijk door Stockholm, Kassel en Portland rijden. Hoe de tram van Groningen er in de toekomst uitziet, weet nog niemand. In de railinfrawereld worden de tramplannen in Stad ‘met grote belangstelling’ gevolgd, zo zegt een woordvoerder van de gemeente. De bioscoop wordt alleen aan de buitenkant gebruikt als uithangbord voor de tramplannen. Het gebouw is in afwachting van een nieuwe gebruiker.
Bron: Dagblad van het Noorden.

BIOSCOOP DOK 6 PANNINGEN GAAT 23 MEI OPEN
Op 23 mei 2007 zullen voor het publiek de deuren open gaan van de nieuwe bioscoop DOK 6 in Panningen. Deze nieuwe servicebioscoop telt 3 zalen met 130, 70 en 110 stoelen. De bioscoop zal zich van andere bioscopen onderscheiden door het intieme interieur en het service concept. Meer info is te vinden op de website: www.DOK6.eu.
Bron: Holland Filmnieuws

MINERVA BOUWT NIEUWE BIOSCOOP IN ZAANDAM
De Minerva groep bouwt, naar een ontwerp van het architectenbureau Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt, een nieuwe bioscoop in Zaandam. De bioscoop zal zes zalen krijgen met ongeveer 1300 zitplaatsen. De opening van dit nieuwe theater wordt na de zomer van 2009 verwacht.
Bron: Holland Filmnieuws

PATHE BUITENHOF DEN HAAG GAAT NIET DICHT
Pathé Buitenhof gaat ondanks geruchten over sluiting niet dicht. Wel komt er een ander soort films te draaien. In oktober 2007 opent Pathé een nieuwe megabioscoop op de Spuimarkt met maar liefst 9 zalen en 3000 zitplaatsen. Daarmee komt het aantal bioscopen in Den Haag op drie: Spuimarkt, Scheveningen, Buitenhof.
Bron: haagsehoreca.nl

GRAND THEATRE BREDA GESLOTEN
Woensdag 28 maart 2007 werden de deuren van het Grand Theater in Breda definitief gesloten. De laatste films die er draaiden waren onder meer Zwartboek, Blood Diamond en Ernst, Bobbie en de Geslepen Onix. Het theater, welke in 1919 werd gebouwd, telde 5 zalen: twee in Grand en drie in Cinesol. De voormalige exploitant van het Grand Theater, Arcaplex, heeft plannen voor een grote bioscoop (2000 stoelen) bij het NAC-stadion. De nieuwe bioscoop van Minerva op het Chasséveld (de Potvis) telt straks zeven zalen (1200 stoelen).
Bron: BN/De Stem

BIOSCOOP CENTRAAL GEERTRUIDENBERG GESLOTEN
Merral Theaters heeft besloten bioscoop Centraal in Geertruidenberg te sluiten. Als reden noemt bedrijfsleider Toine de Vries het teruglopende bezoekersaantal. „Door de concurrentie van internet, dvd’s en het feit dat het filmaanbod op televisie zo groot is, kunnen kleine bioscopen als de onze het niet meer bolwerken.“ Woensdag 17 januari 2007 draaide er de laatste film.
Bron: BN/De Stem.

VERNIEUWING CITY THEATER AMSTERDAM
Stadsdeel Amsterdam-Centrum wil het culturele klimaat van het Leidseplein en omgeving upgraden. Het City theater (Pathé) voldoet kwalitatief en functioneel niet meer aan de huidige standaard, en wordt nu een moderne arthouse-bioscoop. Het arthouse-concept richt zich op publiek dat komt voor de kwaliteitsfilm. Horeca vormt een belangrijk onderdeel van dit concept; de bezoeker komt voor een avondje naar de film met alles wat daarbij hoort.
Met dit nieuwe concept verwacht Pathé dat het City theater weer een belangrijke cultuurdrager voor de Leidsebuurt zal worden. Er komt ook een casino dat voor een belangrijk deel is gelegen in het souterrain. De verschillende etages worden door vides met elkaar verbonden.
Pathé is in samenwerking met Epicurus Real Estate en Rappange architecten druk bezig met het uitwerken van plannen. De bioscoopfunctie wordt gehandhaafd en aangevuld met nieuwe functies. De voorgevel wordt zoveel mogelijk in oude staat hersteld. Het oorspronkelijke ontwerp is van Jan Wils, ook bekend als architect van het Olympisch stadion.
De renovatie zal naar verwachting aanvangen medio 2007. Half 2008 is de transformatie klaar. Het theater blijft na 1 februari tot aan aanvang van de renovatieactiviteiten in gebruik voor bijzondere voorstellingen. De laatste nomale film kon men bekijken op woensdag 31 januari 2007.
(Bron: nl20)

Bioscoopbezoek 2006 gestegen
Na enkele jaren van sterke terugloop is het bioscoopbezoek in 2006 weer aangetrokken. Vorig jaar kochten 22,5 miljoen bezoekers een kaartje voor de film, 9 procent meer dan in 2005. De recette steeg met 14 procent tot ruim 154 miljoen euro. Voorzitter Wilco Wolfers van de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie (NFC) sprak in Amsterdam op de nieuwjaarsbijeenkomst van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs van ‘het jaar van de comeback’. Vorig jaar was Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest met anderhalf miljoen bezoekers met afstand de grootste publiekstrekker. Andere oorzaken van de toename waren de natte augustusmaand en de extra speelweek met de kerstdagen. (Bron: ANP)

2006

Goed Bioscoopnieuws uit Schagen
Bioscoopgeschiedenis.nl was weliswaar niet bij de opening van het nieuwe Cinemagnus Theater op 21 november in het West-Friese stadje Schagen maar uit de berichten in de Schager Courant van 22 november valt op te maken dat het een heel spektakel moet zijn geweest. Een grote groep kinderen van verschillende Schager scholen was gevraagd om bij de openingsavond het geïnviteerde publiek toe te juichen alsof het Hollywood-sterren waren. De gasten werden ontvangen alsof ze een Oscar kwamen ophalen wat sommige no-nonsense West-Friezen maar mondjesmaat wisten te waarderen. Het selecte publiek kreeg de nieuwe James Bond CASINO ROYALE in voorvertoning te zien. Vanaf donderdag 23 november is het vijf zalen tellende complex dat geexploiteerd wordt door Frits Nieuwenhuis (die ook de Cinema Texel runt in Den Burg) ook voor het gewone publiek geopend. In de eerste week draaiden er 15 verschillende films waaronder de kassakrakers BORAT, ZWARTBOEK en natuurlijk James Bond.
Ter gelegenheid van de opening van Cinemagnus bracht de Schager Courant een leuk boekje uit met verhalen over haar roemruchte voorganger Cinema (en Theater) Royal die tussen 1922 en 1986 (het gebouw werd gesloopt in 1995) het Schager publiek films en toneel voorzette.* Bioscoopgeschiedenis.nl komt t.z.t uitgebreid terug op de geschiedenis van deze bioscoop. (E.B.)

* Hans Duin, Marion Lont & Peter Zethoven, Toverlicht op de Gracht, uitgeve Noordhollands Dagblad/Schager Courant, 2006. ISBN 90-77842-03-9. 96 blz., ill.

 

De Cinerama zaal van Bellevue Cinerama Amsterdam Foto: Collectie Studio Hartland Amsterdam

Bellevue Cinerama te Amsterdam nu toch echt gesloten.
Het doek is nu toch echt gevallen en er zelfs al uitgehaald. Het Nederlands Filmmuseum – dat eind 2005 al een afscheidsweek organiseerde met vele grote films die ooit in het theater hadden gedraaid (waaronder de openingsfilm THE HALLELUJAH TRAIL van John Sturges) – heeft op zondag 3 december 2006 passend afscheid genomen van het Calypso/Bellevue Cineramacomplex in de Marnixstraat te Amsterdam. Het complex zal worden gesloopt om plaats te maken voor een nieuw theater van Joop van der Ende. Tijdens de aller-aller-allerlaatste voorstelling werd natuurlijk Giuseppe Tornatore’s ode aan film en bioscoop NUOVO CINEMA PARADISO vertoond, aangevuld met John Fernhouts klassieker SKY OVER HOLLAND en een in het televisiearchief teruggevonden reportage over de opening van het Cinerama-theater. De volgende dag al begon het Filmmuseum met de verwijdering van de belangrijkste cinematografische erfstukken uit het theater. Onder andere de bijzondere letters C-I-N-E-R-A-M-A die de buitenkant van het theater sierden worden door het museum voor ons nageslacht bewaard. (E.B.)

 

 

Architecten “De Schoen” ontwerpen bioscoop Emmeloord
Het architectenbureau Meijer en Van Schooten ontwerpt de nieuwe bioscoop in de Beursstraat van Emmeloord. De architecten zijn met name bekend van De Schoen, het grote moderne kantoor van de ING aan de zuidas van Amsterdam.
De verwachting is dat ook in Emmeloord een modern ontwerp komt te staan. De nieuwe servicebioscoop, drie verdiepingen, krijgt drie zalen. Op de begane grond komt een café. Er is nog overleg met het theater over een mogelijke gezamenlijke entree en de vorm daarvan. Emmeloord heeft reeds een bioscoop, ’t Voorhuys, welke geëxploiteerd wordt door Filmonderneming Movieskoop.
(Bron: De Stentor)

 

Rembrandt bioscoop Eindhoven wordt discotheek
De leegstaande bioscoop Rembrandt in Eindhoven krijgt tijdelijk een nieuw leven als discotheek. Het is de bedoeling dat de zaak aan de Vrijstraat op tweede kerstdag open gaat en een jaar blijft bestaan. Dan wordt het gebouw gesloopt om plaats te maken voor circa 70 appartementen. Rembrandt, de oudste bioscoop van Eindhoven, sloot begin februari de deuren omdat er steeds meer verlies werd geleden.
Bron: Sneakpoint.


25 Jarig jubileum Smoky Theater Stadskanaal

Het Smoky Theater in Stadskanaal viert op 19 november 2006 haar 25 jarig jubileum. Het theater werd in 1981 als tweede service-bioscooptheater in Nederland (de eerste was het Astra Theater in Klazinaveen) geopend in het nieuwe winkelcentrum van Stadskanaal. In 1991 kwam er een derde zaal bij. Voor meer informatie over het Smoky Theater zie ons hoofdstuk over de Provincie Groningen.
Bron: Bioscoopgeschiedenis

Goed Bioscoopnieuws

In Amsterdam zijn vele nieuwe bioscoopinitiatieven te bespeuren. De bestaande bioscopen Ketelhuis, Rialto, Kriterion/Studio K en The Movies krijgen er in totaal 7 nieuwe filmzalen bij (de nieuwe zalen in Het Ketelhuis en Rialto zijn al open; die van de andere bioscopen komen in de loop van 2007 gereed) . Het Filmmuseum gaat verhuizen naar Amsterdam Noord en zal in een op de architectentekeningen spectaculair uitziend gebouw aan de zonzijde van het IJ vier filmzalen in gebruik nemen (oplevering 2009). Tot slot wordt er een compleet nieuwe bioscoop gebouwd op het Bellamyplein die 8 zalen zal omvatten en open moet gaan in 2008. Alle deze plannen zijn gericht op het creeëren van meer vertoningsmogelijkheden voor de artistieke en klassieke film. En dan zijn er ook nog plannen voor een multiplex op het Buikslotermeerplein in Amsterdam Noord, rond 2012 de eindhalte van de nieuwe Noord-Zuid metrolijn. Het wordt weer leuk filmkijken in Amsterdam en over een paar jaar kan dat aan beide kanten van het IJ!

(info o.a. ontleend aan ‘De buurtbioscoop keert terug in de stad, nu mét bierpomp’, Het Parool, 23.8.2006)

 

 

 

Merral Terneuzen

Wie de laatste tijd langs de kop van de Nieuwstraat loopt in Terneuzen, die kan er niet meer omheen. Langzaam maar zeker verrijst daar, na jarenlang wachten, Terneuzen’s eigen spiksplinternieuwe Servicebioscoop. De bioscoop, van Merral Theaters, omvat 4 zalen (168 stoelen per zaal) met foyer, café en een restaurant gedeelte met terras. Op 23 november 2006 zal het theater voor het publiek geopend worden.
Bron: website Merral Theaters.

CineMagnus in Schagen

Cinemagnus, de nieuwe bioscoop van Schagen, wordt een plaatje. De centrumstad van de Noordkop valt in oktober van het ene uiterste in het andere. Van een op cultureel gebied onderbedeelde plaats, tot een uitgaanscentrum met veel horeca dat de concurrentie met andere steden in Noord-Holland Noord beter dan ooit aan kan. Want vanaf 23 november 2006 kan de wijde regio in vijf zalen terecht voor het beste dat een bioscoop anno 2006 te bieden heeft. Wie Cinemagnus van buiten bekijkt heeft geen idee dat het pand van binnen zó groot is. Het complex telt vijf filmzalen. Twee aan de noordzijde, twee aan de zuidzijde en één zaal aan de oostkant, links van de halfronde ingang. De zalen hebben in totaal genoeg capaciteit, maar zijn niet megagroot zoals in Heerhugowaard en Den Helder. Twee zalen bieden plaats aan 150 bezoekers, in twee zalen passen bijna honderd kijkers en in de kleinste gaan net geen tachtig mensen.
Bron: Schager Courant

 

Nieuwe bioscoop in Panningen

In het plaatsje Panningen, vijf kilometer van Reuver, bouwt de gemeente Helden aan een nieuw Cultureel Centrum. In dit centrum wordt ook een drie zalen tellende servicebioscoop gevestigd met de naam Dok 6. De bioscoop zal worden geëxploiteerd door Ralf Teeuwen. De bioscoop beleeft voorjaar 2007 haar première.
Bron: Holland Filmnieuws

Apollo Kaatsheuvel gesloten

Het Apollotheater in Kaatsheuvel gaat voorlopig dicht. Het theater was net als café Smit eigendom van de, op 7 september, overleden Jan Smit. Zijn familie ziet zo snel niet wie het theater kan openhouden. Onder andere het bezoekersaantal is een reden om het theater te sluiten. Het Apollo had steeds meer te maken met concurrentie van bioscopen in Tilburg, Den Bosch en zelfs Antwerpen. Wat er precies gaat gebeuren met het café en de bioscoop is nog niet bekend.
Bron: Maasstad Media – 4 oktober 2006

EDB Theater wordt modewinkel

Het EDB Theater (Eerste Deventer Bioscoop) in Deventer sluit begin 2007 haar deuren voorgoed. In het huidige pand van de EDB-bioscoop aan de Smedenstraat komt een twee verdiepingen tellende modewinkel. De sluiting van het EDB Theater sluit helaas niet aan op de opening van de nieuwe bioscoop “De Boreel” aan de Kazernestraat. De nieuwe bioscoop gaat vermoedelijk na de zomervakantie 2007 open.
Bron: De Stentor – 27 september 2006.

 

Sluiting Delfia Delft

Woensdag 2 augustus 2006 is het doek voor bioscoop Delfia in Delft gevallen. Voor de bewoners van Delft en omstreken zal het zeker wennen zijn. Het vertrouwde Delfia heeft na de laatste voorstelling haar deuren voorgoed gesloten. De Binnenwatersloot in Delft zal niet meer hetzelfde zijn.
Na vele jaren trouwe dienst heeft de directie helaas moeten beslissen Delfia te sluiten wegens bedrijfseconomische redenen. De reden hiervan is de komst in Delft van een nieuw bioscoopcomplex, waardoor de concurrentie hevig is toegenomen.
Dit definitieve en trieste besluit heeft voor de medewerkers van Delfia ook vergaande gevolgen. Het staat vast dat niet alleen de bioscoop (het gebouw) een vast publiek trok, maar juist ook de medewerkers een geheel eigen identiteit gaven aan ‘hun’ bioscoop.
Bron: 5 september 2006 – website Merral Theaters.

Babylon Den Haag (tijdelijk) dicht

In februari 2007 wordt Babylon Den Haag gesloten. Het gebied rond het Centraal Station wordt de komende jaren volledig vernieuwd. Hoewel de kern van het Babylon-gebouw blijft staan, moet de bioscoop tijdens de werkzaamheden dicht. Maar misschien komt Babylon weer terug. De exploitant van de bioscoop, Krijn Meerburg, zei in een interview: “De eigenaren, de projectontwikkelaars Maeyveld en Bouwfonds, willen hier graag een bioscoop terug. De bestaande zalen 1 en 2 zullen blijven en daaromheen komen kleine zaaltjes”.

Bron: 17 augustus 2006 – Holland Filmnieuws

Oudste bioscoop van Nederland gesloten

Het bioscooptheater Alhambra in Enschede, welke werd geopend in 1912, is gesloten. De bank heeft het krediet opgezegd en daarna beslag gelegd op het bioscooppand.
Alhambra is de oudste, nog in gebruik zijnde, bioscoop van Nederland en werd in 2005 nog helemaal verbouwd. Het theater kreeg te maken met teruglopende bezoekersaantallen na de opening van een megabioscoop (CineStar) aan de rand van Enschede. De huidige exploitant van Alhambra ziet geen andere mogelijkheid dan het faillissement aan te vragen. Het theater zal niet worden overgenomen door CineStar. “De twee bedrijven hebben een heel ander publiek”, zegt een woordvoerder van CineStar, “en een bioscoop in het centrum past niet in de bedrijfsstrategie”. Alhambra sloot deze week (22 juli 2006) haar deuren.

Bron: 22 juli 2006 – RTV Oost

Euro Cinema Dordrecht gaat sluiten

In de enige bioscoop in Dordrecht draait op 7 september 2006 de laatste film. Volgens een woordvoerder van JT Bioscopen, de eigenaar van Euro Cinema, is het niet meer haalbaar om in het huidige pand in de binnenstad van Dordrecht een bioscoop draaiende te houden.
Euro Cinema leed volgens de zegsman al jaren verlies. De exploitant ziet geen kans om het pand, dat drie zalen telt, uit te breiden en om te bouwen naar een modern complex dat aan alle nieuwe eisen voldoet.

Bron: 2 juni 2006 – Dagblad van het Noorden.

Foto Camera: Wolter Kobus Fotografie

Sluiting Camera einde van een tijdperk

Het einde van een tijdperk is nabij. Zesenveertig jaar lang was Camera de toonaangevende bioscoop van de stad Groningen. Met vier zalen was het een imposante bioscoop waar driehonderdduizend bezoekers per jaar kwamen. Maar de laatste jaren werd het minder. Het aantal bezoekers daalde en de normen ten aanzien van comfort van de bezoekers konden niet meer gehaald worden. Op 18 juni 2006 sluit de bioscoop definitief zijn deuren. Eigenaar Wolff Cinema Groep opent een maand later de nieuwe bioscoop in de Euroborg, MustSee. (Over de Camera Bioscoop en MustSee Euroborg is uitgebreide informatie te vinden onder “Stad Groningen”)

Bron: 24 mei 2006 – De krant van Groningen.

Reageren niet mogelijk...