Bruins Bioscoop Vlieland (1946 – 1984)

De restanten van Bruins Bioscoop op Vlieland. (Foto: Jan Mooibroek)

Vlak na de oorlog opende Bruins Bioscoop haar deuren aan de Dorpsstraat op Vlieland. Nu kunt u zich afvragen: “heeft een bioscoop op Vlieland bestaansrecht met slechts 1100 vaste eilandbewoners?”. De familie Bruin, die de bioscoop exploiteerde, dacht echter aan de toekomst. Vlieland werd door de toerist ontdekt! (Tegenwoordig bedraagt het totaal aantal gasten, dat het eiland per jaar bezoekt ongeveer 130.000. Bron: Vlieland-info.nl).

Natuurlijk waren in 1947 dergelijke grote hoeveelheden toeristen nog niet aanwezig, maar toch genoeg om een bioscoop op het eiland te openen. Gedraaid werd er voornamelijk in het weekend met films die op het vaste land al in reprises werden vertoond. In de gouden jaren van de bioscoop maakte dat niets uit. Televisie stond in de jaren vijftig nog in de kinderschoenen en van parasailing of andere vormen van vermaak had men nog niet gehoord. Een bioscoop was dan ook een welkome aanvulling op het vakantieplezier.

De bioscoop was onderdeel van het hotel van de familie Bruin. Het hotel werd al in 1896 geopend en is daardoor het oudste hotel op Vlieland. Toen de bezoekersaantallen terugliepen en feesten en partijen meer geld opbrachten dan de films op het witte doek, werd de bioscoop verbouwd tot feestzaal. Tegenwoordig is het hotel helemaal verbouwd tot Grand Hotel. Van de bioscoop, die eens voor zoveel vermaak op het witte doek zorgde, is niets meer terug te vinden. Wat rest zijn slechts een foto en wat herinneringen…

Uw herinneringen aan Bruins Bioscoop zijn van harte welkom. Neem ook contact met ons op als u informatie, foto’s of krantenknipsels over het theater in bezit heeft.

Reageren niet mogelijk...