Thalia/City IJmuiden (1925-2005)

ThaliaTheaterHet gerenoveerde Thalia Theater zoals het er nu uitziet.
(Foto: Roloff de Jeu)

De eerste bioscoop van IJmuiden heette heel toepasselijk “Nummer Eén” en werd reeds in 1914 geopend. Lang heeft deze bioscoop geen dienst gedaan. Al na een paar jaar werden de deuren weer gesloten. De eerste echte bioscoop kreeg IJmuiden in de jaren twintig van de vorige eeuw. De familie van Opbergen gaf toen de opdracht de oude gesloten Oud-Katholieke kerk aan de Breesaapstraat te verbouwen tot een bioscoop: het Thalia Theater. Het werd een rijk versierd theater met Art-Deco en Amsterdamse school invloeden, prachtige verlichting en fraaie decoraties. Van de pastorie werd een koffiekamer gemaakt. De kerkzaal werd een bioscoopzaal. Het werd bovendien niet alleen voor filmvoorstellingen gebruikt maar ook het toneel werd veelvuldig gebruikt door vele Nationale grootheden als Heintje Davids en Louis Bouwmeester. De laatste film werd gedraaid in 1969. Als bioscoop werd het Thalia Theater gesloten om alleen als schouwburg door te gaan. Tegenwoordig behoort Thalia bij Hotel-restaurant Augusta. Recentelijk is het theater volledig gerenoveerd en verbouwd. Nog steeds worden er toneelvoorstellingen gegeven maar men kan er ook terecht voor feesten en partijen.

CityTheaterIJmuidenHet inmiddels gesloten City Theater
(Foto: Roloff de Jeu)

Het City Theater aan de Kennemerlaan werd in 1961 feestelijk geopend. Met ruim 450 zitplaatsen nam dit moderne theater de filmvoorziening in IJmuiden van het Thalia Theater over. Om een bioscooptheater in de jaren zestig van de vorige eeuw te openen toonde de familie van Opbergen, die ook de exploitatie van het City Theater voerde, van durf. Het waren destijds donkere dagen voor de bioscoop in verband met de opkomst van de televisie. In de jaren zeventig werd het City Theater opgedeeld in 2 zalen en werd het aantal zitplaatsen teruggebracht naar ruim 300. In 2005 besloot men met de exploitatie te stoppen. In april van dat jaar werden de laatste voorstellingen in het theater gegeven.

Momenteel heeft IJmuiden geen bioscoop meer die reguliere filmvoorstellingen vertoond. In het Witte Theater in de Kanaalstraat worden wel regelmatig films uit het alternatieve circuit vertoond.

Geraadpleegde bronnen:
Thaliatheater.nl
wittetheater.nl
IJmuider courant
NVB

Reageren niet mogelijk...