Beverwijk (1922-heden)

 

De KSA Bioscoop, ook wel W.B. (Witte Bioscoop) Theater genoemd,
in de Beverwijkse Peperstraat.
(Foto met dank aan: Stichting Prentenkabinet Van der Linden)

Beverwijk maakte kennis met het medium film in 1922. In dat jaar opende de Witte Bioscoop aan de Alkmaarseweg haar deuren. In de Witte Bioscoop werden, net als in vele andere plaatsen in Nederland waar Witte Bioscopen gevestigd werden, films vertoond met een christelijke (lees vrij van prikkelende beelden) achtergrond. In die jaren was de kerk sterk tegen de vertoning van “de zedenloze en sensatie beluste films” die in de gewone bioscopen vertoond werden. De Witte Bioscoop heeft het tot 1933 vol gehouden tot de Katholieke Filmactie de bioscoop overnam. Men veranderde de naam in W.B. Theater en verhuisde in 1936 naar de Peperstraat.

Het Luxor Theater in de Passage
(Foto: Glenn Rovroy)

Gewone films waren te zien in het Luxor Theater in de Breestraat welke in 1925 werd geopend en in het Kennemer Theater welke in 1926 geopend werd. Het Luxor Theater was een voormalig schoolgebouw dat door de heren Mello en Davidson verbouwd werd tot bioscoop annex schouwburg. Vele oud Beverwijkers zullen het theater nog wel herinneren van de zeer goed bezochte bonte avonden met artiesten als Johnny Jordaan, Louis Davids en Heintje Davids. Het Luxor Theater werd voor de laatste keer opgeknapt in 1948. In 1982 neemt Klaas Kluft de exploitatie van het Luxor Theater over. Na een korte verbouwing werd het theater in september van dat jaar heropend met “Van de koele meren des doods”. Drie jaar later sluiten zowel het Luxor Theater als het Kennemer Theater aan de Zeestraat haar deuren. Het Kennemer Theater van mevrouw Hart moet wijken voor een renovatie en het Luxor Theater krijgt een nieuw pand met drie zalen in de Passage.

Cineworld in Beverwijk
(Foto: Roloff de Jeu)

Cineworld
In het jaar 2000 ging een grote wens van de familie Kluft in vervulling. De plannen voor een nieuwe bioscoop die bij de gemeente in 1998 waren ingediend werden uiteindelijk goedgekeurd. In 2000  wordt de eerste paal voor Cineworld, zoals de nieuwe bioscoop gaat heten, onder toeziend oog van filmkenner René Mioch de grond in geslagen. Na anderhalf jaar bouwen verrees op het Stationsplein een fraai bioscoopcomplex, dat ontworpen is door O.P.L architecten uit Utrecht, met 5 zalen, 1000 zitplaatsen en een gezellig theatercafé. Bij de bouw van Cineworld is vooral gelet op comfort en sfeer. De zalen bieden voldoende beenruimte en uitstekend zicht op de riante filmschermen. Het geluid is natuurlijk digitaal hetgeen een intense filmbeleving mogelijk maakt. De openingsfilm van Cineworld, op 17 mei 2002, was “Star Wars, episode II: Attack of the Clones”. Op 7 mei 2007 maakte het Noord Hollands dagblad melding van nieuwbouwplannen: “De bioscoop Cineworld in Beverwijk krijgt twee extra zalen: van vijf naar zeven. Het familiebedrijf maakt dat bekend aan de vooravond van het vijfjarige bestaan. De bouw is volgend jaar gedacht. Bij het ontwerp van de bioscoop aan het Stationsplein was al rekening gehouden met een uitbreiding op termijn. Het gaat om twee kleinere bovenzalen van elk honderd stoelen. Ze zien er van buiten uit als, wat oneerbiedig, geelbruine dozen. Ze komen naast de twee bestaande dozen. De totale capaciteit komt daarmee op 1200 zitplaatsen”.

Bronnen:
Openingskrant Cineworld
Noord Hollands dagblad
Stichting Prentenkabinet Van der Linden

Reageren niet mogelijk...