City Theater Steenwijk (1958 tot heden)

 

Steenwijk, in de kop van Overijssel, heeft meerdere bioscopen gekend. Al vanaf 1930 waren diverse exploitanten bezig om het Steenwijker publiek te vermaken met film. De heer Bulthuis probeerde dat met zijn Steenwijker Bioscoop (1930/1931) en de heer de Vries probeerde in 1931/1932 zijn geluk met een filmtheater aan de Onnastraat. Beide bedrijven hielden geen lang stand. Voor het filmvermaak moesten de Steenwijkers vanaf 1933 naar de Concertzaal van het horecabedrijf van Van Der Woude aan de Stationsstraat. Het Friese bioscoopexploitatiebedrijf van Johan Miedema Sr. kwam in 1945 naar Steenwijk en verbouwde de concertzaal tot de Roxy bioscoop.

Het City Theater in Steenwijk waar op het moment dat de foto voor deze ansichtkaart genomen werd, de film "Winden waaien om de rotsen" te zien was. (Ansichtkaart met dank aan Roloff de Jeu).

Toen Johan Miedema Sr. de kans kreeg om een heel nieuw theater te bouwen aan de Goeman Borgesiusstraat greep hij deze met beide handen aan. In 1958 werd de Roxy gesloten en het nieuwe City Theater geopend. Op de ansichtkaart zien we het theater welke qua bouwstijl sterke overeenkomsten vertoond met het voormalige City Theater in Emmen. Veel glas is in het gebouw verwerkt. Het City Theater heeft altijd 1 zaal gehad, maar in het jaar 2000 werd de bioscoop verbouwd. Thans beschikt het theater over 3 moderne bioscoopzalen welke beschikken over grote schermen, digitaal geluid en veel beenruimte.

Extra info: De film "Winden waaien om de rotsen" (Das Erbe von Bjorndal) werd in Nederland in 1961 uitgebracht. De foto op de ansichtkaart is dus in ieder geval na 1961 genomen. Het jaar is moeilijk te bepalen daar de film ook jarenlang zeer succesvol in zogenaamde re-runs liep. Eind jaren ’60 werd "Winden waaien om de rotsen" samengevoegd tot een dubbelprogramma met het eerste deel "Eeuwig zingen de bossen" (1959) onder de titel "Het geslacht Bjorndal". (Info met dank aan E.W.J.Barten).

Heeft u meer of andere informatie over het City Theater in Steenwijk of heeft u goede herinneringen aan het theater, mail ons s.v.p.

Reageren niet mogelijk...