Centrum Zaandijk (1928-1969)

Hoewel de naam van de bioscoop Centrum theater was noemde niemand in Zaandijk de bioscoop zo. Iedereen sprak over een “Oentje pikken”. Exploitant van de bioscoop was namelijk Siem Oenen. Een markant figuur uit Zaandijk en omstreken. Oorspronkelijk zou de bioscoop al in 1923 voor het publiek opengesteld worden. De heer Oenen kocht toen een leegstaande kerk die hij tot bioscooptheater wilde verbouwen. Helaas ging dit feest niet door. Een oude bepaling die op het kerkgebouw rustte zorgde voor een kink in de kabel. Het kerkgebouw mocht namelijk niet worden ingericht als een plaats van vermaak en vertier.

In 1928 kwam de bioscoop van Oenen er dan uiteindelijk toch. Weliswaar op een vreemde plaats: op de eerste verdieping van zijn palingrokerij. Het Centrum theater was eigenlijk een zaaltje waar ook feesten en partijen werden geoarganiseerd. De bezoekers zaten aan rieten tafeltjes op rieten stoeltjes. Geluidsfilm had zijn intrede nog niet in Zaandijk gedaan, dus werden de films begeleid door een klein orkestje bestaande uit een pianist, cello speler en een violist. De eerste film die in het Centrum theater vertoond werd was “De Gouden Clown” die meteen voor volle zalen zorgde.

De bioscoop van Oenen was gevestigd
op de eerste etage van een palingrokerij.
(Foto met dank aan Dhr. R. van Biljouw)

In de vooroorlogse jaren was de zaterdagavond voorbehouden aan de avonturen van Tarzan en op de zondagmiddag werden de kluchten met Laurel & Hardy vertoond. Daarnaast waren er nog speciale avonden voor vrouwen (op de maandag), middenstanders (de woensdagavond) en een “eliteavond” voor de notabelen van Zaandijk op de donderdagavond. Toen Siem Oenen stierf werd het bedrijf voortgezet door zijn zoon Piet Oenen. Ook de geluidsfilm had inmiddels zijn intrede gedaan en het Zaandijker publiek genoot o.a. van films met Fred Astaire en Ginger Rogers.

De jaren vijftig bleken zeer succesvol te zijn. De bioscoop kreeg in 1952 een ingrijpende verbouwing. De oude, nauwe ingang werd vervangen door een brede stenen trap, de zaal werd opnieuw ingedeeld (225 zitplaatsen) en kreeg een aparte opgang naar het balkon. Nieuwe projectoren werden in 1957 geplaatst. Films als “De Tien Geboden” en “Ben Hur” zorgden voor volle zalen. Net als met zovele andere bioscopen kwam begin jaren zestig door de opkomst van de televisie de klad in de bezoekcijfers van de bioscoop. Om de teruglopende bezoekersaantallen op te vangen ging men in het Centrum theater pikante en later zelfs gewaagde erotische films vertonen. Een deel van het publiek in Zaandijk was blijkelijk nog al weg van deze films getuige het feit dat er regelmatig foto’s van blote dames uit de vitrines verdwenen.

De ingang van het Centrum Theater is links te zien.
(Foto: met dank aan Dhr. R. van Biljouw)

Op een gegeven moment was sluiting niet meer te voorkomen. Daar kon zelfs de vermindering van de vermakelijkheidsbelasting niets meer aan veranderen. In de eerste week van januari 1969 bleven de projectoren stil en de zaal donker. Het Centrum Theater of bij de Zaandijkers “de Bioscoop van Oenen” was gesloten. 

Bronnen:
Kijkopzaandijk.nl

Foto’s toegezonden door de heer R. van Biljouw.

Reageren niet mogelijk...