Bioscoop Trebol Harlingen (1971 – 1994)

 

Harlingen heeft in een grijs verleden 2 bioscopen gekend: de Harmonie aan de Lanen 9 welke tot 1936 filmvoorstellingen heeft gegeven en de Schouwburg aan de Zuidoostsingel. Deze schouwburg werd in 1910 gebouwd. Wanneer er de eerste filmvoorstellingen werden gegeven is in de archieven niet te achterhalen. Naast toneelvoorstellingen werden er in de Schouwburg ook regelmatig films vertoond. Tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog werd het theater gesloten om na de bevrijding in 1945 weer open te gaan. Of het theater door de Duitsers werd gebruikt is niet bekend. Rond 1970 werd de schouwburg verbouwd om in 1971 weer open te gaan als Bioscoop/Schouwburg Trebol. Ook nu weer werden de filmvoorstellingen afgewisseld met toneelvoorstellingen. Buiten het theaterseizoen werd het theater continue als bioscoop gebruikt.

                                              Trebol in 2006 – (Foto: Glenn Rovroy)

In 1998 werd het toen noodleidende theater overgenomen door de familie Gerstel van de gemeente Harlingen voor het symbolische bedrag van 1 euro. Het werd grondig gerenoveerd en kreeg de naam Studio Trebol. Maar ook de familie Gerstel slaagde er niet in om er een succesvolle exploitatie van te maken. De heren Piet Homminga en Stephan van der Vlist namen Trebol in 2004 van de familie Gerstel over. Naast het organiseren van personeels- en familiefeesten, discoavonden voor jeugd brengt Trebol ook toneelvoorstellingen, houseparty’s en filmavonden. Alleen als volwaardige bioscoop is Trebol echter verleden tijd. Tijdens schoolvakanties en op speciale avonden zullen er nog af en toe films vertoond worden.

Heeft u meer informatie of herinneringen over Trebol in Harlingen? Neem dan s.v.p. contact met ons op zodat wij het verhaal over deze bioscoop kunnen uitbreiden. (Voor het e-mail formulier ga s.v.p. naar “Contact”).

Reageren niet mogelijk...