Smoky Theaters Stadskanaal (1981-heden)

 

“Hoge hakken, echte liefde” en “Raiders of the Lost Ark” waren de 2 films waarmee op 19 november 1981 de deuren voor het publiek open zwaaiden van de nieuwe bioscopen Smoky 1 en 2 in Stadskanaal. Niet zomaar twee nieuwe bioscopen, maar zogenaamde service-bioscopen. Ruime fauteuils met veel beenruimte, een soort “tafeltje” waarop men een drankje kan neerzetten, bediening in de zaal (“van koffie tot whisky on the rocks”) en uitstekend beeld en geluid zorgen voor een optimale filmbeleving.

Voorgevel Smoky Theaters. (Foto: eigen foto)

In navolging van het Astra Theater in Klazienaveen volgde Theo Abeln het voorbeeld van zijn broer Abel Abeln en opende ook in Stadskanaal een service bioscoop. Vanaf het begin heeft het storm gelopen. De bezoekers waren in het Smoky Theater een echt compleet avondje uit. Men kwam ruim een half uur van te voren, nam plaats in één van de sfeervolle zalen, bestelde een kopje koffie om halverwege de film over te stappen op een lekker (alcoholisch)drankje. Wijlen directeur Tim Kuik van Schouwburg Geert Teis verzuchtte na afloop van een voorstelling “Dit is pas ontspanning!”.
 

                       Smoky 2 met bediening in de zaal. (Foto: eigen foto)

Smoky 1 was overwegend in de kleuren geel/bruin gehouden. Bruine stoelen, bruin/zwarte vloerbedekking, gele barkrukken, en een bar achter in de zaal, lichtbruine schemerlampjes op de “tafeltjes” en een lichtbruin voorgordijn die voor het filmdoek hing. Smoky 2 was overwegend in donker rode tinten gehouden met een mooi warm donkerrood voorgordijn. (Kom daar tegenwoordig nog eens om!). De bediening gebeurde vanuit de zaal waarin achterin een bar was geplaatst. De bezoekers hadden een drukknopje voor zich. Door middel van een druk op de knop werd de “ober” gewaarschuwd en kwam om de bestelling te noteren die even later werd uitgeserveerd. Alles geschiedde geruisloos. Zelfs het wisselgeld lag in een bakje waarin vilt was gelegd zodat het wisselgeld niet kon rinkelen.

Advertentie Smoky toont gevarieerd filmaanbod. (Adv. uit "De Kanaalstreek)

Mede door de uitstekende bezoekersaantallen kon Smoky ook premières gaan vertonen. Een nieuwe Bond? Smoky had ‘m. Een nieuwe Spielberg? Smoky draaide landelijk mee. Ook buiten de landsgrenzen was Smoky bekend. De president van de Motion Picture Association of America, Jack Valenti, zo meldde de Telegraaf, “kent een bioscoop in het Noorden van ons land, achter Groningen, in een plaats met een voor mij moeilijke naam, Stadskanaal, daar wordt een bioscoop geëxploiteerd op een manier waar ze in heel Nederland een voorbeeld aan kunnen nemen!”.
 

Werkzaamheden tijdens de bouw van Smoky Jet. (Foto: eigen foto)

Op 13 juli 1990 werd er een derde bioscoopzaal aan het complex toegevoegd: Smoky Jet. “Back to the Future III” was de openingsfilm van de zaal die overwegend in blauwe kleuren is gehouden: blauwe stoelen, een donker blauw voorgordijn, een sterrenhemel verlichting met als kleuraccent oud rose wandbekleding. Een schitterende zaal.
Techniek heeft altijd hoog in het vaandel bij Bioscooponderneming Abeln gestaan. Beeld en geluid moesten perfect zijn. In 1997 ging Smoky dan ook over op digitaal geluid.

          De derde Smoky zaal: Smoky Jet. Foto: Bioscooponderneming Abeln)

In 2006 viert het theater zijn 25 jarig bestaan. In de loop der jaren is het theater een paar keer gerenoveerd. Nieuwe stoelen, vloerbedekking, andere verlichting en kleurcombinaties in de zalen zorgen nog steeds voor een perfect verzorgt theater.
De zoon van Theo Abeln, Koos Abeln, heeft het bedrijf inmiddels van zijn vader overgenomen.

Reageren niet mogelijk...