Kauwgumplaatjes

 

De geschiedenis van de ruilplaatjes die als extraatje bij allerlei artikelen werden verpakt, begint al aan het einde van de 19e eeuw. Met de opkomst van de film kwamen rond 1920 de filmsterrenplaatjes op de markt. De plaatjes werden als extra’tje bij pakjes sigaretten gevoegd. In Nederland was in het begin vooral de chocoladefabriek van Van Houten actief op dit gebied. Het publiek vond in elke doos bonbons of chocoladereep een filmsterrenplaatje. Na verloop van tijd begonnen ook andere fabrikanten van chocolade of sigaretten filmsterrenplaatjes te brengen.

                     Filmsterplaatjes van Johnny Weissmuller en John Wayne.

De filmsterrenplaatjes werden na de Tweede Wereldoorlog pas echt populair. De Canadezen hadden bij de Nederlanders kauwgum geïntroduceerd (Maple Leaf) en ook bij dit product, dat vooral door de jeugd werd opgepikt, werden filmsterrenplaatjes geleverd. Op schoolpleinen of met vriendjes of vriendinnetjes werden de gelijke plaatjes geruild om de verzamelingen compleet te krijgen.

                   Filmsterplaatjes Doris Day, Roy Rogers en Marlene Dietrich.

Tegenwoordig zijn de plaatjes (in het Engels “trading cards”) een gewild verzamelobject. Op verzamelbeurzen en op diverse internetsites worden de plaatjes te koop aangeboden. De filmsterrenplaatjes die op deze pagina staan komen uit mijn eigen verzameling die ik ooit van mijn tante heb gekregen. Ze wilde ze tijdens een grote schoonmaakbui weggooien en vroeg nog net op tijd of ik er belangstelling voor had.

Reageren niet mogelijk...