Cinema 3-D (Cinema 2000)

 

In de jaren zeventig keerde de bioscoop terug naar het oorspronkelijke begin: de kermis. Nou, bioscoop? Er werden korte filmvoorstellingen gegeven in een tent die de naam droeg van Cinema 2000, later omgedoopt in Cinema 3-D. Een schreeuwerige stem lokte de mensen naar binnen: “…dit is nieuw… dit is spectaculair… dit hebt u nog nooit eerder gezien…aansluiten aan de kassa, de voorstelling gaat dadelijk beginnen”.
Nieuwsgierig als ik ben kocht ik een kaartje. Eenmaal binnen in de ronde, hoge tent zag ik dat er geen stoelen stonden. Nou ja, dan maar staan. Toen ik achterom keek zag ik de operateur de film inleggen en floep, al het licht was in één keer uit. Op het doek verscheen een titel die naar ik meen “Thrills of Adventure” heette, in ieder geval iets wat gevaar, sensatie en spanning moest aanduiden.

                          Cinema 3-D (voorheen Cinema 2000) op de kermis.

De film begon met een achtbaan. Het was net of je in het wagentje zat. Eerst omhoog en dan met een gloeiende sneltrein vaart naar beneden. Doordat je stond, het liefst een beetje vooraan, had je, door het grote beeld, geen horizon dus je bewoog met de beelden mee. Dat gaf best een sensationeel gevoel. Na nog wat luchtacrobatiek kwam je in een politiewagen terecht die midden in een achtervolging zat. Ook dat ging met een bloedsnelheid dat je bijna omviel als de auto een scherpe bocht nam. De film eindigde dat de auto die voor de politiewagen reed plotseling op de rem ging staan en je het idee had dat de politiewagen er zo opknalde. Deze scene zorgde voor het grootste effect. Je ging inderdaad bijna onderuit. En floep, daar gingen de lichten weer aan. Nauwelijks 10 minuten later stond je weer op straat.
Een aardige gimmick. De Cinema 3-D is nog een paar jaar op de kermis te zien geweest en verdween daarna geruisloos van het toneel. Als ik mij goed herinner staat in Ponypark Slagharen nog zo’n Cinema opgesteld. Het is te hopen dat ze inmiddels een nieuwe kopie van de film hebben laten maken want de film die ik daar een paar jaar geleden zag was bedroevend slecht.

Foto met dank aan Kermisnet.com

Reageren niet mogelijk...