City Theater Emmen (1953 – 1978)

 

In 1911 kreeg Emmen voor het eerst een echte bioscoop. Nou, echt? Eigenlijk was het een oude kermistent. Het bouwwerk was van hout en het dak en de wanden waren bespannen met grote stukken doek. Ook uiterlijk had het theater erg veel weg van de gebruikelijke reisbioscopen op de kermissen. Het frontaanzicht van het theater, die de zeer fraaie naam had van “Emmer Electro Bioscope Onderneming Koh-I-Noor” (net als de beroemde diamant van de Engelse koningin welke in de Tower of London te bezichtigen is) was voorzien van typische kermis opsmuk met veel gekleurde lampjes. De bioscoop was gevestigd aan de toenmalige Stationsstraat, thans Hoofdstraat. De entree prijzen varieerden van een kwartje (houten bankje) tot 50 cent voor een echte klapstoel. De films die vertoond werden bestonden uit de gebruikelijke korte filmpjes die werden verduidelijkt door een explicateur. Tot hoe lang deze bioscoop heeft gedraaid is onduidelijk. Wellicht tot aan de komst van de geluidsfilm rond 1930.

City Theater Emmen (Foto: Archief Jan Mooibroek)

In 1932 bouwde de heer Groothuis een Concertzaal aan de Markt waar tijdens de weekenden ook filmvoorstellingen werden gegeven. Verantwoordelijk voor deze filmvoorstellingen was o.a. de firma Joh. Miedema uit Sneek. Deze firma opende ook de eerste echte bioscoop in Emmen op 9 oktober 1953: het City Theater aan de H.J. Oostingstraat.
De architect van deze bioscoop was Arno Nicolaï en hij ontwierp een voor die tijd revolutionair gebouw: modern, transparant en stijlvol. Ook het filmdoek was anders dan in de meeste theaters. Het voorgordijn zat achter het zwarte randkader waardoor je het idee had naar, wat je tegenwoordig een breedbeeld televisie zou noemen, zat te kijken. Het theater beschikte over een balkon en een ruime zaal. Alles ingericht volgens het interieur modebeeld van de midjaren ’50.
 

De entreehal en foyer van het City Theater (Foto: Nationaal Archief, Collectie RVD-Eigen, fotonummer 131_0743)

Kaartjes moest men buiten kopen. Bezoekers kwamen via een middendeur van de foyer van het theater achter in de zaal binnen. De zaal werd om daglicht buiten te sluiten afgeschermd door een wand waarop de fotokast met de verwachtfilms onder de titel “Even tijd voor ons volgend programma” was aangebracht. Twee open trappen, welke links en rechts van de foyer waren geplaatst, voerden naar het balkon. De zaal was licht van kleur gehouden. Aan de wand waren grote ronde schijven aangebracht waarachter de wandverlichting schuil ging. Deze ronde schijven waren donker van kleur. In mijn herinneringen waren de kleuren donker- en lichtblauw en geel. Deze kleuren kwamen ook terug in het voorgordijn van het theater.
Door de komst van de Euro bioscopen in 1977 werd het City Theater in 1978 gesloten. Als laatste film liep in de City de Abba film: “Abba, the Movie”. Het laatste liedje uit de film “Thank you for the music” werd voor City “Thank you for the movies”.

Heeft u herinneringen, foto’s of informatie over het City Theater, stuur ons s.v.p. een e-mail.

Reageren niet mogelijk...