Cinema Palace (1910-1984)

 

Een derde vaste bioscoop kreeg Groningen in 1910. Op de Grote Markt werd het Groninger Bioscope Theater (het latere Cinema Palace) geopend. Volgens bronnen was de eerste operateur van dit theater een timmerman. Men nam het in die tijd blijkbaar niet zo nauw met de filmvertoningen. Omdat het nieuwe Groninger Bioscope Theater als zeer luxueus werd beschouwd veranderde de allereerste bioscoop, het Bioscope Theater aan de Guldenstraat, haar naam in Elite Bioscope. Tja, concurrentiestrijd was er toen ook al.
In 1913 onderging het Groninger Bioscope Theater een ingrijpende verbouwing en ging onder de nieuwe naam Cinema Palace met een feestelijk programma weer open. Ruim 500 zitplaatsen telde het nieuwe Cinema Palace. Of de verbouwing veel heeft gekost en daardoor de oorzaak was dat de entreeprijzen verdubbeld werden is niet bekend. Wel staat vast dat Cinema Palace de bioscoop werd voor de “gegoede burger”. In 1922 werd Cinema Palace onderdeel van de Nederlandsche Bioscoop Trust. Na nog een tweetal verbouwingen te hebben ondergaan kwam de laatste in 1959.

Dat was ook meteen de ingrijpendste. De voorgevel van de bioscoop werd compleet veranderd en het stoelenplan werd vergoot naar bijna 1000 zitplaatsen. De zaal was overwegend in grijs/rood, het voorgordijn was zilvergrijs met daarachter een groot toneel met achterop geplaatst het grote filmdoek dat pas verscheen als een tweede, blauwe, voorgordijn openschoof. Het begin van de voorstelling had, door het open gaan van de twee voorgordijnen, iets magisch. Ook op technisch gebied werd er flink geïnvesteerd: zo kon Cinema Palace 70 mm. films projecteren en werd er een stereofonische geluidsinstallatie geplaatst.

Cinema Palace werd geprogrammeerd door het Tuschinski concern (waartoe de Nederlandsche Bioscoop Trust behoorde). Tuschinski had ook een eigen filmdistributiekantoor: Nova film, die de Nederlandse rechten had van de United Artist films uit Amerika, waardoor Cinema Palace steeds de nieuwste en grootste publieksfilms kon vertonen. Alle James Bond films (op de eerste na) gingen in Cinema Palace in première.

 

Toen in de jaren zeventig door de opkomst van televisie en video het slechter ging met het bioscoopbedrijf deden kleinere theaters hun intrede. Het exploiteren van een solo-bioscoop werd een moeilijke zaak. Het Tuschinski concern ging over in Engelse handen (de Rank Organisation) en de bioscopen in de provinciesteden werden te koop aangeboden. In Groningen werd de Cinema Palace aangekocht door Bioscooponderneming Wolff (zie ook Camera/Studio) die het theater van 1981 tot 1984 programmeerde. Of het niet mogelijk was het theater op te delen in meerdere zalen is niet bekend, vast staat dat het met de Cinema, zoals de bioscoop in de volksmond werd genoemd, steeds slechter ging. Met de vertoning van goedkope karate- en andere B-films werd het lot beslist. In 1984 werd het theater gesloten.

In het voorste gedeelte van de voormalige bioscoop zit tegenwoordig een kaarten- en poster shop en in de benedenfoyer een nachtcafé annex snookercentrum. In de oude bioscoopzaal is discotheek “The Palace” gevestigd.

Foto’s met dank aan Gemeentearchief Groningen.

1 comment to Cinema Palace (1910-1984)

  • W.v.Kamperdijk

    LS
    Ben op zoek naar gegevens over Nicolaas Eduard Kamperdijk, bioscoopdirecteur in de stad Groningen, vóór, tijdens en ná ’40-’45.
    Heeft u daar gegevens over?
    In verband met mijn genealogisch onderzoek, zou dat mooi zijn.
    Of weet u misschien een bron waar ik terecht zou kunnen.
    M.vr.gr.
    W.v.Kamperdijk