Calypso (1969-1997)

 

Het Calypso Theater aan de Mauritsweg in Rotterdam opende op 26 maart 1969 haar deuren. Voor dat het een bioscoop werd bood het pand onderdak aan een jongeren centrum (het AMVJ – Algemene Maatschappij Voor Jongeren) en aan een gymnastieklokaal dat later werd omgebouwd tot zaal 1 met 564 zitplaatsen. De bioscoop werd geopend door de toenmalige wethouder financiën en kunstzaken van Rotterdam, J. Reehorst en is een ontwerp van architect C.L.W. Wirtz. In 1975 en 1976 werd de bioscoop met nog twee zalen uitgebreid. De inrichting van de grote zaal liep in elkaar over van fel rood naar fel geel. De wanden waren zwart met witte motieven. Zaal 2 kreeg 313 zitplaatsen en zaal 3 kreeg er 81.

Het Calypso Theater
(Foto: MGM Tribune)

De foyer van het theater werd door het personeel ook wel “de huiskamer” genoemd. “De huiskamer” was onderverdeeld in een voor- en achterkamer. Wanneer bezoekers in het pand aanwezig waren verhuisde een deel van het personeel discreet naar de achterkamer. Het Calypso Theater was ook op technisch gebied zijn tijd vooruit. Calypso was het eerste theater in Rotterdam met Dolby Stereo geluid en een primeur voor Nederland was het zogenaamde non-rewind projectiesysteem van Philips. Daarbij hoefde de operateur de spoelen niet meer te verwisselen maar lag de film horizontaal op een plaat en werd van binnenuit door de projector gebracht en op een lege plaat weer opgespoeld.

Belangrijk voor het Calypso Theater was ook het Filmfestival Rotterdam dat in 1972 door Huub Bals werd opgericht. Gedurende het eerste jaar van het festival werden er in het Calypso theater en ‘t Venster 31 films gedraaid, die in totaal 5000 bezoekers trokken. Inmiddels is het festival uitgeroeid tot het grootste filmevenement van Nederland dat op diverse lokaties in Rotterdam vertoond wordt.

Het Calypso Theater werd na twee jaar van leegstand in 1999 aangekocht door gemeente Rotterdam, waarna het pand werd verbouwd ten behoeve van allerhande festiviteiten rond Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa in 2001. Calypso was van 2004 tot en met de sloop in 2007 in gebruik als uitgaansgelegenheid met de naam Hyper Hyper.Het gebouw ging vorig jaar samen met de Pauluskerk en het Holiday Inn Hotel tegen de vlakte. Op de plek van deze gebouwen is het nieuwe woontorencomplex van 71 meter hoog gepland, dat waarschijnlijk de naam Calypso krijgt. Tegen dit project van het Britse bureau Alsop Architects hebben omwonenden protest aangetekend. Deze procedure loopt nog.

Bronnen:
MGM Tribune, nov.1993.
De Telegraaf, rubriek “Toen”.

Reageren niet mogelijk...