Utopolis Emmen (2005 – tot heden)

 

Met de komst van de 7 zalen en 1250 zitplaatsen tellende Utopolis bioscoop aan het Westeinde in Emmen kwam er een eind aan 28 jaar Euro theater. De toenmalige exploitant van de Euro bioscopen, Abel Abeln, vond het niet langer verantwoord om de Euro nog langer open te houden. "Hou je Euro in stand, dan telt Emmen tien bioscoopzalen. En dat is te veel van het goede", zei Abel Abeln in het Dagblad van het Noorden van 4 november 2005. Of om in filmtaal te spreken: “this town isn’t big enough for the both of us”. 

Het bouwen van de bioscoop heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. In de eerste plaats had de provincie Drenthe zo zijn bedenkingen over de komst van de bioscoop omdat het niet zou passen in het Provinciaal Omgevings Plan. Toen de provincie uiteindelijk overstag ging diende een echtpaar die op ruim 1 ½ kilometer van de toekomstige bioscoop woonde een bezwaarschrift in omdat ze hun uitzicht zouden kwijtraken. De commissie voor bezwaarschriften verklaarde het protest van het echtpaar ongegrond en uiteindelijk kon na 7 jaar overleg de eerste schop kon de grond in. Op 14 april 2005 werd met de bouw van het theater begonnen.

Foto met dank aan Utopolis Emmen.

De nieuwe bioscoop in Emmen werd ontworpen door het architectenbureau DP6. Het is een opvallend en uniek wit gebouw geworden. De achterkant van het gebouw staat, door het aflopen van de zalen, op palen, terwijl de voorkant een grote glazen ingang heeft.
De zeven zalen zijn speciaal ontworpen en ingericht voor wand tot wand projectie met optimale akoestiek en uitstekende geluidskwaliteit. De bioscoop werkt met het THX geluidssysteem hetgeen voor een bijzondere filmervaring borg staat. Het zitcomfort is te vergelijken met die van business-seats in vliegtuigen. De zetels vormen zich naar je lichaam en bieden ruime steun aan nek en rug. Ook aan de beenruimte werd veel aandacht besteed. Met 1.40 meter aan beenruimte is het ook voor de langere bioscoopbezoeker comfortabel zitten. Dat men ook op de toekomst is voorbereid blijkt wel uit de twee digitale projectoren die in Utopolis Emmen geplaatst zijn.

                       Utopolis in aanbouw (Foto website Utopolis Emmen)

Op 22 november 2005 werd Utopolis officieel geopend met de première van Harry Potter en de Vuurbeker.

Reageren niet mogelijk...