Asta Heiloo (1957-1976)

Heiloo is een gemeente in de provincie Noord-Holland met ruim 21.000 inwoners. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw nam het aantal inwoners flink toe doordat veel Amsterdammers naar Heiloo verhuisden. (Bron: wikipedia/heiloo). De eerste filmvoorstellingen werden in Heiloo van 1950 tot 1952 gegeven in de Kennemerstraat door de reisbioscoop van Cinema Hollandia van de heer J.J. Abeln uit Emmer-Compascuum.

Een echte vaste bioscoop kreeg Heiloo pas in 1957. Het gebouw Kunst en Sport, waar jarenlang werd gerepeteerd door de muziekvereniging “Eensgezindheid”, zou in opdracht door de familie Spanjaart omgebouwd worden tot bioscoop Asta theater. Met 300 zitplaatsen werd de bioscoop nog net in de gouden tijden geopend. Televisie was toen nog slechts mondjes maat te zien vandaar dat de bioscoop toen een grote plaats in het uitgaansleven innam. Net als zoveel andere bioscopen moest uiteindelijk ook het Asta Theater haar deuren sluiten. In 1976 was de concurrentie van tv en andere vrijetijdsbestedingen te groot geworden.

Anno 2009 is Heiloo niet geheel zonder film. In Theater de Beun worden 1 maal per maand filmvoorstellingen gegeven door de Filmliga Heiloo.
Voor meer informatie ga naar filmligaheiloo.nl.

Reageren niet mogelijk...