Concordia Amstelveen (1947-1965)

De eerste bioscoop van Amstelveen was gevestigd aan de Dorpsstraat. Van dit theater is echter niets meer terug te vinden want het pand werd in 1966 afgebroken. Toch hebben vele oud Amstelveners prettige herinneringen aan het theater. Vooral het feit dat men voor een paar dubbeltjes op de eerste rij kon plaats nemen is bij veel mensen in het geheugen blijven hangen. Het Concordia Theater was geen grote bioscoop, het telde “slechts” ruim 250 zitplaatsen. Alle grote Hollywood klassiekers werden er op het witte doek vertoond: van “Ben Hur” tot “The Guns of Navarone”. De komst van de televisie was één van de oorzaken dat het Concordia Theater in 1965 haar deuren sloot.

Bioscoop Concordia in de jaren zestig
(Foto van Internet)

Amstelveen heeft het daarna ruim 10 jaar zonder bioscoop moeten stellen. In 1975 werd Cinema Oscar in het Cultureel Centrum aan het toenmalige Plein 1960 geopend. Tegenwoordig is het Plein 1960 verbouwd tot het vernieuwde centrum van “het Stadshart”. Tot 1998 werd dit ruim 140 zitplaatsen tellend theater Cinema Oscar genoemd. In dat jaar ontving het theater een brief van het merkenbureau Markgraaf die hen op straffe van juridische stappen dwong om niet meer de naam Oscar te gebruiken. De naam Oscar® was een wettig gedeponeerd handelsmerk van de Amerikaanse Academy of Motion Pictures, Arts en Science®. Cinema Oscar veranderde toen ogenblikkelijk haar naam in Cinema Amstelveen.

In 1978 werd er een tweede filmhuis geopend. Dat gebeurde op de Uilenstede 106 waar het Filmhuis Uilenstede met Louis Bunuel’s “La Charme Discret de la Bourgeoisie” werd geopend. In 1999 werd de naam van het Filmhuis, als onderdeel van het Cultuurcentrum Griffioen, veranderd in Filmhuis Griffioen; een gezellig, intiem klein filmtheater welke plaats biedt aan ruim 60 bezoekers.

Zowel Cinema Amstelveen als het Filmhuis Griffioen verzorgen tot op de dag van vandaag het filmaanbod in Amstelveen.

Reageren niet mogelijk...