Varossieau Theater Almelo (1920 – 2005)

 

In de goede tijden van de bioscoop kende Almelo twee bioscopen: het Palace Theater en Bioscoop Varossieau, beiden gevestigd in de Grotestraat-Noord. Het Palace Theater werd na de sluiting in 1987 verbouwd tot een schoenenwinkel en de stichting Historische Kring Stad is bang dat het karakteristieke pand van Bioscoop Varossieau hetzelfde lot zal ondergaan. In een brief aan B&W van Almelo verzoeken zij het gemeentebestuur “dat zij wegen zullen vinden om dit theatergebouw voor het nageslacht te bewaren.’

Bioscoop Varossieau, vlak voor de sluiting. (Foto: Jan Mooibroek)

Terug in de geschiedenis. De allereerste bioscoop in Almelo was gevestigd aan het Stationsplein, in het vroegere koffiehuis, en droeg de naam “Witte Bioscoop”. Toen in 1919 in de Grotestraat-Noord de Almelosche Bioscoop werd geopend, was het snel afgelopen met de “Witte Bioscoop”. Dat had ondermeer te maken met het soort films dat in dit theater werden gedraaid. In de “Witte Bioscoop” werden films vertoond met een christelijke inslag. De Almelosche Bioscoop vertoonde gewone films die door het publiek beter bezocht werden. Het theater veranderde in 1936 haar naam in Palace Theater.
In 1920 werd eveneens aan de Grotestraat-Noord een nieuwe bioscoop, naar een ontwerp van de Almelose architect M.H.Krabhuis, geopend onder de naam “Favorite” theater. In dit theater werden niet alleen films vertoond, maar het theater had ook een toneel waardoor het geven van theater- en variété-voorstellingen mogelijk waren. (Na de sluiting van het theater werden nog oude decorstukken gevonden die eens in de spotlights van het toneel hebben gestaan).
Rond 1934 nam de heer Hartgers de exploitatie van de “Favorite” over en veranderde de naam van de bioscoop in Varossieau (naar de familienaam van zijn vrouw). Maar dat was niet de enige verandering: ook het interieur van het art-deco theater werd onder handen genomen. De zaal werd verfraaid met nieuwe houten paneel lambrizeringen, een nieuw plafond en nieuwe verlichtingsarmaturen, allemaal in art-deco stijl.

De benedenzaal van Varossieau. Let op de open cabine! (Foto: Internet)
 

De jaren die volgden waren gouden dagen voor de bioscopen Palace en Varossieau. Eind jaren zestig kwam echter de kentering toen de televisie steeds meer bioscoopbezoekers voor de buis hield. De bezoekersaantallen daalden, bioscopen moesten sluiten (Palace in 1985) en een enkeling durfde het aan om te investeren in nieuwe plannen. Varossieau koos voor het laatste. In 1987 volgde een verbouwing van het art-deco theater en werd het balcon omgetoverd in een tweede bioscoopzaal.
Enkele maanden na zijn pensionering overleed de heer Hartgers op 2 januari 2005. De laatste jaren was hij druk bezig geweest om een nieuwe exploitant voor het theater te vinden, hetgeen niet lukte. Na 85 jaar kwam er plotseling een einde aan Bioscoop Varossieau. Wat rest zijn de herinneringen aan het rode pluche en de vele Hollywood klassiekers die er gedraaid hebben.

In 2007 krijgt Almelo een nieuwe bioscoop. Deze wordt gevestigd aan het Amaliaplein en zal 5 zalen tellen.

Reageren niet mogelijk...