City Theater Veendam (1933 – 1983)

 


Het City Theater in de jaren zeventig.
(Foto: collectie: Jan Mooibroek)

Het City Theater in de Kerkstraat werd in 1933 geopend. Het was de derde bioscoop die Geert Hollemans opende. Het Luxor Theater in Stadskanaal en het Scala Theater in Winschoten gingen de bioscoop van Hollemans in Veendam voor. We kunnen hier dus al spreken van een bioscoopconcern. Vele jaren later zou nog het Lido Theater in Oude Pekela aan het rijtje bioscopen van de firma Hollemans toegevoegd worden.

Het City Theater werd gevestigd in de oude schoenenfabriek van de firma Daggers in de Kerkstraat. De huisarchitect van de firma Hollemans, dhr. Groof, die ook Luxor en Scala had ontworpen, kreeg de opdracht er een imposant bouwwerk van te maken. Veel aandacht werd er besteed aan de gevel van het gebouw waardoor de Kerkstraat een volledige metamorfose onderging. Net als Tuschinski was de heer Hollemans een man die zich met de bouw bemoeide. Er zijn trouwens meer overeenkomsten met Tuschinski want ook Hollemans wilde een bioscoopzaal met balkon en geen pilaren in de zaal die dat moesten ondersteunen. Op 8 september 1933 werd City met veel feestelijk vertoon geopend.


Opening van het City Theater met directeur Geert Hollemans voor het theater.                  (Foto: Archief Geert Hollemans)

De bioscoopzaal van City was groot, breed maar niet erg lang. Boven het toneel hing in gietijzer het monogram van Geert Hollemans (G H). De zaal was verder een kopie van het Scala en Luxor Theater. Via een marmeren trap kwam men op het balkon. Halverwege de trap zag men het kantoor van de directie waar de wervende teksten voor de advertenties bedacht werden. Volgens mijn herinneringen kwam je via de herentoiletten in de cabine van het theater.

Tijdens de oorlog vertoonde ook City Veendam uitsluitend Duitse films van de UFA of Tobis. Na de oorlog brachten Amerikaanse en Duitse films vertier en ontspanning in de theaters. Zowel Bioscoop Veenlust als het City Theater deden gouden zaken. Na de dood van Hollemans senior namen de zonen Jan Hollemans en Henk Hollemans de exploitatie van de theaters over. Jan Hollemans het City Theater in Veendam en het Luxor Theater in Stadskanaal en Henk Hollemans het Scala Theater in Winschoten. 


 Ansichtkaart van de Kerstraat met het City Theater (2e gebouw links)
(Oude ansichtkaart – onbekend)


Net als bij de meeste theaters kregen ook Bioscoop Veenlust en het City Theater het met de komst van de televisie moeilijker.
Veenlust legde in 1965 het bijltje er bij neer. City bleef doordraaien, zij het met moeite. Op een gegeven moment werd de zaal niet meer gebruikt en werden alle bezoekers op het balkon gezet om toch maar enigszins het aanblik van een gevulde bioscoopzaal te bieden. In de jaren zeventig wist ook City het hoofd boven water te houden met de vertoning van karateklappers en tiroler sex kluchten. 

Op de plek waar eens het City Theater stond staat nu een winkel/appartementen complex.
(Foto: collectie Jan Mooibroek)

Na de dood van Jan Hollemans raakte het theater steeds meer in verval. Zijn zoon had geen zin om de exploitatie voort te zetten en verkocht de bioscoop in 1978. De firma Fion heeft nog 5 jaar de bioscoop open gehouden. In 1983 werd de bioscoop voorgoed gesloten. Het pand heeft ruim drie jaar leeg gestaan. In 1986 werd met de sloop van het pand begonnen. Op de plaats waar eens het fiere City Theater stond is nu een Kijkshop met daarboven woningen gevestigd. In de kelder van de voormalige bioscoop zit een kapperszaak.

Reageren niet mogelijk...