Lido Theater Oude Pekela (1955-1970)

De vierde bioscoop en laatste bioscoop die het Hollemans Concern (zie ook Veendam, Stadskanaal en Winschoten) opende was het Lido Theater in Oude Pekela. In 1955 gingen de deuren van dit nieuwe theater voor de eerste maal open en konden de Pekelders genieten van al het fraais dat Hollywood te bieden had. De bioscoop was gevestigd aan de Hendrik Westerstraat en was opnieuw een ontwerp van Hollemans huisarchitect, de heer Groof.

 

 

Het aanbrengen van de gedenktegel aan de gevel van het Lido Theater door Mevrouw Hollemans.
(Foto: collectie Jan Mooibroek)

De gedenktegel.
(Foto: collectie Jan Mooibroek)

In de bioscoop konden 450 bezoekers plaats nemen. De zaal bood voldoende beenruimte en het begrip “loge nekkramp” was in het Lido Theater niet van toepassing want de eerste rij was ver genoeg van het doek geplaatst zodat ook de bezoekers op de eerste rij prima zicht hadden zonder de bioscoop na afloop met een stijve nek te moeten verlaten. Verder was er een balkon, een loge en had het theater een toneel. Veel aandacht was er ook besteed aan de brandbeveiliging van het theater. Zo was er door de brandweer bedongen dat de filmcabine niet in verbinding met de zaal mocht staan en de muren van de projectieruimte minimaal 10 cm. dik moesten zijn. Verder was er een noodverlichtingssysteem aangebracht  die afzonderlijk van de normale stroomvoorziening functioneerde en had men een moeilijk ontvlambaar projectiedoek geplaatst.

Op 14 december 1955 werd het theater officieel geopend door toenmalige burgemeester van Oude Pekela de heer Stolk die door middel van een druk op de knop het voorgordijn open liet gaan waarachter op het toneel de volledige Johan Willem Friso Kapel stond opgesteld die een paar nummers ten gehore bracht. De openingsfilm was “The Long Gray Line” die de Nederlandse titel droeg “Bakermat der helden”. De film werd in typische Hollemans bewoordingen in de advertentie aangekondigd: “OP GROOT BEELD en in ONGEKENDE KLEUREN”. Dat grootbeeld sloeg op het feit dat de film in het zogenaamde CinemaScope systeem werd geprojecteerd. CinemaScope was net nieuw in Nederland (de eerste CinemaScope film was “The Robe”) en het Lido Theater was één van de eerste theaters in de provincie die dit breedbeeld systeem kon projecteren.

Veel voorspoed heeft het theater echter niet gehad. In de jaren zestig kreeg het Lido Theater door de opkomst van de televisie direct al te maken met een behoorlijke terugval in het bioscoopbezoek. Het theater ging steeds meer achter de feiten aanhollen door de films als laatste theater over te nemen nadat ze in City Veendam, Scala Winschoten en Luxor Stadskanaal al uitgedraaid waren. Plaatsen die allemaal op slechts enkele kilometers van Oude Pekela liggen. Uiteindelijk werden er alleen nog maar sex- en karate films vertoond.

Het Lido Theater in lichterlaaie.
(Foto: collectie Jan Mooibroek)

Omdat een rendabele exploitatie uiteindelijk niet meer mogelijk was werd het theater in 1970 gesloten, slechts 15 jaar nadat het geopend was. Onder de naam Lido heeft het nog tot 1976 als discotheek dienst gedaan tot het pand door een felle brand werd verwoest. Mensen die willen kijken waar eens het theater heeft gestaan zullen vergeefs zoeken. Aan niets herinnert meer dat er ooit een bioscoop in Oude Pekela is geweest.

Reageren niet mogelijk...