Marquette Heemskerk (1948-2002)

 

Het patronaatsgebouw werd het Marquette Theater. Foto uit 1963 toen de film “Alleman” van Bert Haanstra vertoond werd.
(Foto: Geheugen van Heemskerk)

De bioscoopgeschiedenis van Heemskerk gaat terug naar het jaar 1925 toen aan de Deutzstraat 14 in het gebouw van de Katholieke Sociale Actie de film “Ben Hur” werd vertoond. De vertoning van film in Heemskerk ging niet geheel zonder slag of stoot. Het bestuur van de Katholieke Sociale Actie had zich ten doel gesteld om “ontspanning te geven, niet om de mensen het uitgaan te leren, maar om te voorkomen dat men het elders zou zoeken”. De eerste filmvertoning werd voorafgegaan door een heilige mis, een rede van de pater en de film was natuurlijk vooraf gecontroleerd op zijn religieuze inslag. De muziek bij “Ben Hur” werd gespeeld door pianist Cor Groot. Samen met een aantal leden van het Sint Caecilia die met blaasinstrumenten en slagwerk de “special effects” bij de film verzorgden. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog moesten de filmvoorstellingen in het gebouw van de Katholieke Sociale Actie al snel gestaakt worden.

Na de oorlog had Heemskerk geen bioscoop meer. Naar Beverwijk, waar het Luxor Theater films vertoonde, mochten de Heemskerkers niet. Wat in de Luxor vertoond werd waren, volgens de pastoor, filmwerken van de duivel. Het plan werd opgevat om toch weer films in het gebouw van de Katholieke Sociale Actie (KSA) te gaan vertonen. In 1947 kreeg men toestemming van het kerkbestuur onder voorwaarde dat men zich streng aan de katholieke filmkeuring moest houden. In 1948 werd het KSA gebouw omgedoopt tot “Marquette Theater” en de eerste film die het theater vertoonde was “Twee Straatjongens van Parijs”. De kindervoorstellingen met films van “de Dikke en de Dunne” waren een schot in de roos. Vaak met dranghekken en onder politiebegeleiding mochten de kinderen twee aan twee naar binnen waar ene Jan Beentjes (met handen als kolenschoppen) de orde handhaafde.

Cinema Marquette
(Foto: Glenn Rovroy)

Het Marquette Theater (oftewel het KSA gebouw) maakte in 1968 plaats voor een winkelcentrum en Klaas Kluft werd de eigenaar van het gloednieuwe Cinema Marquette aan de Ruysdaalstraat. Voor die tijd was het theater erg modern, met plaats voor wel 300 bezoekers. Op 12 december 1969 werd het theater feestelijk geopend met de vertoning van de Louis de Funès film “Bertrand in on(t)roerend goed”. Het voltallige college van B&W en een groot aantal raadsleden waren bij de opening aanwezig. In 1972 was Cinema Marquette met 68.000 bezoekers de best bezochte bioscoop in de Ijmond. Best bezochte film van dat jaar was “Blue Movie” waarover Dagblad Kennemerland schreef: “een exempel van vaderlandse spruitjessex”.

In 2000 ging een grote wens van de familie Kluft in vervulling. De plannen voor de nieuwbouw van een megabioscoop werden bij de gemeente ingediend en door de gemeente goedgekeurd. De eerste paal voor dit nieuwe theater werd onder toeziend oog van René Mioch de grond in geslagen. Op 17 mei 2002 opende Cineworld in Beverwijk haar deuren. Cinema Marquette in Heemskerk en de Luxor in Beverwijk werden toen definitief gesloten.

Bronnen:
Openingskrant Cineworld 17 mei 2002.

Reageren niet mogelijk...