Corso Theater (1927-1997)

Rotterdam heeft 2 Corso Theaters gekend. De eerste Corso bioscoop werd geopend in 1927 en was gevestigd in de voormalige Palace bioscoop (welke geopend was van 1911 tot 1926) aan de Coolsingel. Tijdens het grote bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 ging het theater, net als zoveel andere Rotterdamse bioscopen, in een alles verzengende vlammenzee op.

 

Corso Theater aan de Coolsingel in de dertiger jaren.
(Foto: Internet)

Bijna 21 jaar later werd er op de Kruiskade 22 een nieuw Corso Theater gebouwd naar een ontwerp van de architecten Carel Wirtz en Thomas Nix. Na het Luxor theater en de Thalia werd het Corso Theater het 3e bioscooptheater welke zich op de Kruiskade vestigde. Deze combinatie van 3 top bioscopen, die op loopafstand van elkaar lagen, leverde de bijnaam van “gouden driehoek” op. In februari 1961 kon het Rotterdamse publiek het nieuwe Corso theater bewonderen. Gedurende de begin jaren kende het theater twee ingangen: de hoofdingang was aan het Stadhuisplein en een tweede ingang was op de Kruiskade. Lang heeft die situatie niet geduurd. In de praktijk bleek dat de meeste bezoekers een kaartje kochten op de Kruiskade. De hoofdingang werd dus al snel verplaatst en de Stadhuisplein ingang werd afgesloten.

Het Corso in de negentiger jaren.
(Foto: Jan Mooibroek)

Het theater bood op een comfortabele wijze plaats aan ruim 800 bezoekers. Zelfs op de eerste rij was het nog goed uit te houden en trad er geen spontane nekkramp op. Het doek was precies groot genoeg en je hoefde niet met je hoofd van links naar rechts te draaien om alles te kunnen zien. De zaal had een warme uitstraling. Dat kwam mede door de lange ‘geplooide’ gordijnen die langs de muren van het theater hingen. Van begin af aan vertoonde Corso de grote Amerikaanse producties. Legendarisch mag de vertoning van “The Sound of Music” genoemd worden. Meer dan 3 jaar stond deze musical met Julie Andrews op het programma.

 

Kijkje in de cabine van het Corso Theater met de twee Philips DP 70 projectoren. (Foto: Hans v.d. Vlist)

Toen het Luxor Theater steeds meer toneelvoorstellingen bracht en het tegenover liggende Thalia Theater in 1996 zijn deuren sloot, was Corso het laatste echte grote Rotterdamse theater dat nog filmvoorstellingen op de Kruiskade gaf. Een jaar later, in 1997, sloot ook Corso definitief haar deuren en bleef de neonverlichting met de letters “Corso” voorgoed “uit”. Dit tot groot verdriet van de mensen die er gewerkt hebben of er een film hebben gezien.

Interieur van het Corso Theater (Foto: Pathé)

Rotterdammers moesten voortaan voor een avondje film naar het nieuwe megacomplex van Pathé op het Schouwburgplein.

Bronnen:
MGM Tribune

Reageren niet mogelijk...