Luxor Meppel (1914 – 1979)

(Foto: Gemeentearchief Meppel)

De eerste bioscoop van Meppel werd in 1914 gebouwd in de voormalige burgemeesterswoning welke aan de toenmalige Maatkade lag. (De Maatkade bestaat niet meer. Het werd in 1963 gedempt en de naam van de kade werd veranderd in Kleine Oever). De bioscoop, gebouwd in opdracht van Swier Miedema, werd Meppeler Bioscoop genoemd. Nu moet men zich van deze bioscoop geen grootse voorstellingen maken. Het was een kleine zaal waar filmprogramma’s zoals die ook op kermissen en jaarmarkten te zien waren, werden vertoond. Eind jaren twintig, toen de films langer werden en de geluidsfilm zijn intrede deed, ging ook de gegoede burgerij naar de bioscoop. Het werd tijd voor een fikse verbouwing. De verbouwing werd uitgevoerd in opdracht van de zoon van Swier Miedema: Johan Miedema. De Meppeler Bioscoop werd in 1933 heropend als het Luxor Theater. Rond 1970 werd het theater nog ingrijpend verbouwd. In 1979 werd de laatste voorstelling in het Luxor Theater vertoond.

(Foto: Gemeentearchief Meppel)

Daarna heeft Meppel een tijdje geen bioscoop gehad. Met de komst van een nieuw winkelcentrum kwamen de plannen voor een nieuwe bioscoop ook weer uit de kast. Bioscoop ’t Swaentje opende eind 1984 haar deuren. Polyfilm BV nam het initiatief tot het bouwen van deze service-bioscoop met twee zalen. In 2003 nam het bioscoopconcern Utopolis, na een fusie met Polyfilm, de exploitatie van het theater over. In september 2004 volgde er opnieuw een overname van het theater door Movie Unlimited. Dit bioscoopconcern, met theaters in Hoogeveen, Kampen, Winschoten en Zevenaar, gaf de bioscoop een nieuwe naam (“Movie Unlimited”), digitaal geluid en werden de zalen volledig vernieuwd met grotere en luxueuzere stoelen.
Met een actueel filmaanbod en aantrekkelijke acties heeft Meppel thans een uitstekend geoutilleerd theater in huis.

Heeft u informatie, foto’s of knipsels over het Luxor Theater of over de nieuwe bioscoop in Meppel? Stuur ons een e-mail (zie onder "Contact").

Reageren niet mogelijk...