Maxwill Theater Paterswolde (1958-1968)

  Exterieur Maxwill Theater (Foto: archieven Jan Mooibroek)

De bioscoop van Paterswolde was gevestigd aan de Vennerstraat nummer 24 en was een initiatief van de heren Max van Wijk en Will Edens. De naam van het theater was een samenvoeging van de voornamen van beide heren: Max en Will, ergo Maxwill Theater.

Het theater werd in 1958 geopend. In een tijd dat de televisie in opmars was en om een bioscoop direct onder de rook van Groningen te openen getuigde van lef hebben. Films werden in die tijd, zoals tegenwoordig, nog niet met 100 kopieën uitgebracht maar met slechts een paar kopieën. De films die in het Maxwill Theater vertoond werden kwamen dus pas na een roulement in de stad Groningen op het witte doek in Paterswolde. Omdat men in die tijd nog niet zo mobiel was als tegenwoordig konden Max van Wijk en Will Edens  toch een goed lopende bioscoop exploiteren.
 

                    Zaal van het Maxwill Theater (Foto: archieven Jan Mooibroek)

De bioscoopzaal van het Maxwill Theater had een halfrond plafond en had een tamelijk hard zitcomfort: houten klapstoeltjes. Links en rechts van het filmdoek stonden twee kermispaarden als decoratie. Het voorgordijn vertoonde veel overeenkomsten met het voorgordijn van het Beurs Theater in Groningen. Dat is niet zo verwonderlijk als men weet dat de heer Will Edens eerst operateur in het Beurs Theater geweest is.
 

                Projectiecabine Maxwill Theater (Foto: archieven Jan Mooibroek)

Zijn vriendschap met Max van Wijk resulteerde in het exploiteren van het Maxwill theater. Volgens zijn zuster, mevrouw Tulp-Edens, die destijds ouvreuse in het Beurs Theater was, ging de samenwerking na verloop van tijd niet van een leien dakje en stapte de heer Edens uit het Maxwill Theater om in het City Theater in Amsterdam te gaan werken. De heer Max van Wijk zette de exploitatie voort.
 

                                      (Advertentie uit de Groninger Gezinsbode)

Na 10 jaar was het echter over en uit voor het Maxwill Theater. De concurrentie met de televisie en de bioscopen in de stad Groningen was voor het kleine theater in Paterswolde te veel geworden. In 1968 bleven de deuren voorgoed gesloten. In het pand aan de Vennerstraat nummer 24 is nu een café gevestigd.

Heeft u herinneringen, foto’s of informatie over het Maxwill Theater, stuur ons s.v.p. een e-mail.

Reageren niet mogelijk...