Luxor Hoogeveen (1942-heden)

 

Het Luxor Theater in de Grote Kerkstraat te Hoogeveen werd gebouwd gedurende de oorlogsjaren 1941/1942. Het theater werd voor het publiek in 1942 open gesteld. Het was een solo theater welke vooral tijdens de oorlog en in de jaren vijftig bijzonder goed liep. Ook Luxor in Hoogeveen ontkwam niet aan de opkomst van de televisie en zag zijn bioscoopbezoek in de zestiger jaren steeds verder teruglopen. Zeventien bezoekers op een zaterdagavond was niet vreemd. Zoals zoveel bioscopen werd de grote zaal van de Luxor, die toen door Joh. Miedema Bioscoop en Theaterbedrijf werd geëxploiteerd, opgedeeld in 3 kleinere zalen.

                                   Het Luxor Theater in 2002. (Foto: HFN)

In november 1992 werd het theater vanuit een moeilijke positie door Voscar BV overgenomen. In 1994 onderging Luxor 1 een complete metamorfose. Er werd gekozen voor digitaal geluid, een super groot beeldscherm, luxe stoelen en veel, veel beenruimte. Een flinke dosis service erbij en de juiste programmering (door Minerva) moest wel resulteren in succes. Pijnlijk was het om te zien hoe de andere zalen in belangstelling terugliepen.

Op 4 januari 1996 kwam er nog een verrassing: buurman Bosman Bedden gaf aan te vertrekken uit Hoogeveen. Maar liefst 800 m2 kwam er vrij. Na een langdurige studie besloot Voscar BV tot aanschaf van het pand en tot uitbreiding over te gaan. Na een zware verbouwing van 8 maanden ging het Luxor Theater een nieuwe toekomst in. De bioscoop werd uitgebreid tot een totaal van 5 luxe bioscoopzalen. Alle zalen zijn uitgerust met veel beenruimte en hebben digitaal geluid. Vanwege het digitale geluid zijn de zalen ook akoestisch gevormd. De zalen zijn ook geschikt om er congressen en presentaties te houden.

Ook de foyer van het theater werd compleet verbouwd. Een nieuwe pui, met immense electronische lichtkrant, moet de aandacht trekken en eenmaal binnen is het aangenaam vertoeven aan de riante bar. Juist dit onderdeel van deze bioscoop steekt af bij andere theaters. Het ‘uit gevoel’ wordt steeds belangrijker en een goede horecavoorziening is tegenwoordig onontbeerlijk.

Het Luxor Theater begin jaren zeventig. (Foto: Jan Mooibroek)

Van 1942 tot heden is een lange weg. Het nieuwe Luxor Theater in Hoogeveen, thans onder de Movie Unlimited vlag, is een fraai bioscoopcomplex geworden welke uitstekend door de inwoners van Hoogeveen en omgeving wordt bezocht. Heel bijzonder is ook dat het Luxor Theater al twee keer is uitgeroepen tot de beste bioscoop van ons land en in mei 2006 werden er in twee zalen digitale projectoren geïnstalleerd. Luxor Hoogeveen is klaar voor de toekomst!

Bronnen:
A.J.Vos / Holland Film Nieuws dec. 1997
Foto: HFN en Jan Mooibroek
Met dank aan E.W.J.Barten

Reageren niet mogelijk...