Openluchtbioscoop

 

Openluchtfilmvoorstellingen is niet iets van de laatste tijd. Vooral in het buitenland worden vele films in de openlucht vertoond. Meestal heeft dit met de zomerse temperaturen te maken. Toen ik in de jaren zeventig in Benidorm was waren er vele openluchtbioscopen die ik vanuit mijn hotelkamer kon zien. Kon dus ook niet de verleiding weerstaan om er eens een keer eentje te bezoeken. Gezeten op een houten stoeltje zag ik hele families naar binnen gaan. Allen bepakt en bezakt met tassen vol etens- en drinkwaren. De film die ik toen in een Spaanse nagesynchroniseerde versie zag was een Louis de Funes film. Niet te volgen, maar daar ging het niet om. Het ging om de sfeer en de gewaarwording om onder een sterrenhemel eens een film te zien.
 

                      Openluchtfilmvoorstellingen op de Vismarkt in Groningen.
                                          (Foto: Keiweek Groningen)

Ook in Nederland worden openluchtfilmvoorstellingen gegeven. Zo wordt tijdens de Keiweek (introductie week voor nieuwe studenten) in Groningen elk jaar op de Vismarkt een openluchtvoorstelling gegeven. De voorstelling wordt jaarlijks door zo’n 4000 tot 6000 mensen bezocht. De studenten nemen zelf hun eigen stoeltjes mee. Soms worden hele bankstellen op de Vismarkt geplaatst. Kratjes bier worden aangesleept en in een gezellige en gemoedelijke sfeer wordt de film bekeken.
De film wordt vanuit een vrachtwagen geprojecteerd op een groot scherm welke door een kraan op hoogte is gehangen. De voorstelling wordt georganiseerd in samenwerking met een grote plaatselijke bioscoop (Pathé) die op deze wijze ook nog eens gratis publiciteit voor zijn theater maakt.

Tegenwoordig zijn er speciale bedrijven die dergelijke voorstellingen mogelijk maken. Het aanbod is divers. Men heeft openluchtvoorstellingen waarbij men gezeten in bootjes op het water naar film kan kijken en er worden speciale filmvoorstellingen georganiseerd in zwembaden, parken en op markten van steden. Beroemd zijn de openluchtfilmvoorstellingen in het Vondelpark in Amsterdam welke door het Nederlands Filmmuseum worden verzorgd. Een ander belangrijk openlucht filmevenement (de grootste van Europa) is de "Pleinbioscoop" in Rotterdam waar jaarlijks gedurende een drietal weken openluchtfilmvoorstellingen worden gegeven.

1 comment to Openluchtbioscoop