Flora Theater Ter Apel (1935 – 1968)

De ingang van het Flora Theater in Ter Apel lag naast Hotel Schot aan de Hoofdstraat. Ene meneer Lubberman huurde van het hotel de toneelzaal en maakte daar een bioscoop van. De zaal werd voorzien van ruim 500 vaste stoelen en een filmcabine met twee projectoren. De bioscoop ging in 1935 min of meer open in de hoogtij dagen van de bioscoop. Op vrijdag, zaterdag, zondag en woensdag avond werden er voorstellingen gegeven. Op zaterdag en zondag waren er twee avondvoorstellingen en op zondag ook een matinee.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd één van de twee projectoren in beslag genomen door de Duitse bezetters. Met één projector werd er in de Flora doorgedraaid. Erg bevorderlijk voor een goed lopende voorstelling was dit natuurlijk niet. Om de twintig minuten moest er gestopt worden om een nieuwe filmspoel in de projector te leggen. Het verhaal gaat dat een Engelse soldaat, ene private Guest, na de oorlog hier verandering in bracht. Uit een oude bioscoop in Duitsland wist hij een nog goed werkende projector naar Ter Apel te halen. Toen deze eenmaal geïnstalleerd was konden de Ter Apelers weer ongehinderd naar de films kijken.

Zoals met zoveel theaters in de jaren zestig kreeg ook het Flora Theater te maken met teruglopende bezoekersaantallen. Om het hoofd boven water te houden werden er in de laatste jaren van het Flora Theater uitsluitend geweld en sexfilms vertoond.
In oktober 1968 kwam er een eind aan de bioscoop met de vertoning van “Fanny Hill”.

                    

Hotel en bioscoop (ingang links) na de verwoestende brand (Foto: J. Wolbers)

 

Na de sluiting werd de bioscoopzaal omgebouwd tot dancing die tot 1970 in bedrijf is geweest. Op nieuwjaarsdag 1970 brandde Hotel Schot en de dancing af. Het pand werd gesloopt. Op de plaats waar eens het hotel en de bioscoop heeft gestaan vindt men nu een winkelcentrum.

1 comment to Flora Theater Ter Apel (1935 – 1968)

 • ik was 4.jr. mijn vader was vertegenwoordiger.
  regelmatig ging ik in de school vakantie mee en kwam er regelmatig.
  de eigenaar zijn naam was dyman[dijman]hij had twee zoon”s cor en frans. zij hadden een herdershond [cora]
  en een kelner wortman.
  ik ken iemand die met de zoon”s bevriend was.
  dat d.h.r.wortman later brugwachter is geweest.
  heb nog wel eens geprobeerd te achterhalen hoe het met de familie is gegaan.
  vooral de zoon”s hoe het daar mee is gegaan.
  mijn vader leeft niet meer maar ik zou het toch leuk vinden om iets over hun te horen.
  als mijn ouders in het hotel waren gingen ze vaak naar de bioscoop.
  ik reageer omdat ik zulke leuke herinneringenn heb aan die tijd.

  0181-849613.
  06-42953488.
  mvr.gr.
  j.maaten.
  verdilaan 120.
  3208nh spijkenisse,