Hollywood Winschoten (1992-2008)

 

In 2004 hernoemt als Movie Unlimited

Toen de gemeente Winschoten in 1990 het plan had om het Marktplein een face-lift te geven gingen de gedachten al snel naar het idee om een bioscoop op het plein te vestigen. Geert Hollemans, exploitant van het Scala/Scoop Theater aan de Langestraat werd gevraagd of hij wel interesse had in de uitdaging om een nieuwe bioscoop te gaan bouwen. Pas toen hij zekerheid had dat het oude theater verkocht zou worden (aan Blokker die er een Giraffe vestiging van maakte) en hulp van de gemeente zou krijgen zei hij ja tegen het project.

In 1991 begon men met de sloop van de oude brandweerkazerne. Op de plaats van waaruit eens de brandweerwagens uitrukten werd de nieuwe bioscoop gevestigd. De bioscoop is ontworpen door Jan Wind, een architect uit Musselkanaal, en kreeg 3 zalen: Zaal 1 heeft 130 stoelen, zaal 2 en 3 elk 105 stoelen. Allemaal ingericht volgens het servicebioscoop recept, dus ruime zitplaatsen, tafeltje voor drankjes die je tijdens de voorstelling kunt bestellen en geen rookverbod.

                                  Hollywood in aanbouw. (Foto: Jan Mooibroek)

Geert Hollemans schreef een prijsvraag uit om zijn nieuwe theater een naam te geven. Die prijsvraag leverde uiteindelijk de naam “Hollywood” op. De bioscoop werd geopend op 17 maart 1992. Diverse genodigden kwamen een kijkje nemen in het nieuwe theater. Het publiek kon de volgende dag de bioscoop komen bezichtigen. Geert Hollemans had daarvoor een speciale stunt bedacht: hij had via de pers vertelt dat de beroemde filmster Bruce Willis naar Winschoten zou komen om de openingsfilm “The Last Boyscout” te promoten. Het publiek was massaal naar het Marktplein getrokken om dat wel eens even te zien. Inderdaad kwamen er body-guards die het publiek in bedwang moesten houden toen er een grote geblindeerde auto het Marktplein kwam oprijden. Maar helaas, jammer voor het publiek, stapte niet Bruce Willis maar een look-a-like uit de auto. Naast “The Last Boyscout” ging het theater open met “Cape Fear” en “Doc Hollywood”.

In 1996 staan er berichten in de krant dat Hollywood er een vierde zaal bij krijgt. Het wordt gevestigd in de voormalige woning van de brandweercommandant. Op 12 december 1996 wordt de vierde zaal, met 100 zitplaatsen, officieel geopend.

 Eén van de Hollywood zalen.
(Foto:collectie Jan Mooibroek)

Een opvallend voorval in bioscoop Hollywood haalde de landelijke pers: Voor een besloten voorstelling van de Oldambster plattelandsvrouwen had Hollemans de oorlogsfilm van Polanski “The Pianist” besteld. De dames werden echter getrakteerd op “La Pianiste”, een harde, controversiële film over een pianiste die zich in Wenen uitleeft in een sado-masochistische relatie. De dames kregen alles onverbloemd te zien. Hollemans in de pers: “’De distributeur had me verdorie de verkeerde film gestuurd. Voor het eerst in 28 jaar dat dit me overkomt. De operateur lichtte me in; ik kijken. Verbluft stond ik voor de keuze: de film stoppen of door laten draaien. Beter een half ei dan een lege dop, dacht ik en heb de film laten doorgaan.”

Movie Unlimited (voorheen Hollywood) anno 2006.  (De letters Hollywood zijn links nog net op de gevel te zien). (Foto: G. van Kernebeek).

Sinds oktober 2004 heet de bioscoop geen Hollywood meer maar Movie Unlimited. Geert Hollemans vond dat hij het na dertig jaar wat rustiger aan moest doen. In een interview met het Dagblad van het Noorden zegt hij: “Je komt op een leeftijd dat het incasseringsvermogen vermindert, je het gevoel krijgt dat je geen extra dingen meer kunt uitdragen. Ik ben geen jonge god meer die maar door kan draven. De fut gaat er uit, dat merk je. Wil ik nog vier jaar zo door, heb ik me afgevraagd. Het antwoord was snel gegeven. En dus ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe eigenaar”. Geert Hollemans verkocht zijn bioscoop aan Movie Unlimited. Dit bedrijf was reeds in bezit van bioscopen in Zevenaar, Kampen en Hoogeveen. Na Hollywood in Winschoten namen zij onlangs ook de bioscoop in Meppel over.

Met de verkoop van “Hollywood” kwam er na bijna 80 jaar aan drie generaties Hollemans bioscoopexploitatie een definitief einde.

Op 1 oktober 2008 viel ook het doek voor Movie Unlimited, de bioscoop werd op die dag per direct gesloten. Volgens de exploitant is het rookverbod funest geweest voor het bedrijf.

Reageren niet mogelijk...