Astra Theater Klazinaveen (1958-heden)

In Klazinaveen werden voor de komst van het Astra Theater al eerder films vertoond. Dat gebeurde in de zaal van Hotel-Café-Restaurant Van Dijk aan het van Echtenskanaal. Van Dijk besloot dat het tijd werd voor een echte bioscoop in Klazinaveen en nam contact op met Bioscooponderneming Abeln om gezamenlijk aan een nieuwe bioscoop te werken. Die samenwerking bestond hoofdzakelijk uit overleg op overleg en aangezien Koos Abeln Sr. een man van daden was, besloot hij om in 1958 een eigen bioscoop in Klazinaveen te gaan bouwen.

Het Astra Theater na de verbouwing van 1988. (Foto: Jan Mooibroek)

De bouw begon in september 1958 aan de Jonkheer de Jongestraat en de eerste films werden door een weddenschap al met Kerstmis 1958 in het nieuwe theater vertoond. Die weddenschap hield in dat de Burgemeester van Emmen volhield dat Abeln voor de Kerst de bioscoop niet op tijd af zou hebben. Abeln won deze weddenschap en verdiende daarmee een pakje sigaretten. De bioscoopzaal had geen balkon, maar een zaal en loge met 318 zitplaatsen. Na het Rex Theater in Emmercompascuum en het overnemen van de exploitatie van De IJzeren Klap in Musselkanaal was het Astra Theater het derde theater die aan het bezit van de firma Abeln werd toegevoegd. Zoon Theo runde met zijn vrouw Anneke de bioscoop in Musselkanaal, zoon Johannes had het beheer over het Rex Theater in Emmercompascuum en vader Abeln en zoon Abel runden het Astra Theater.

Ook Klazinaveen kreeg in de jaren zestig/zeventig te maken met dalende bezoekcijfers. Om de bioscoop een nieuwe impuls te geven werd er gezocht naar nieuwe ideeën. Een bezoek aan een “Verzehrkino” in het Duitse Leer bracht Abel Abeln op het idee om de Astra bioscoop in 1977 te verbouwen tot een servicebioscoop waarbij het publiek de mogelijkheid heeft om tijdens de voorstelling te roken en een consumptie te bestellen. Het aantal zitplaatsen werd, om een comfortabele zitaccommodatie te creëren, teruggebracht tot 168. De service werd door het publiek zeer gewaardeerd en bezoekers kwamen van heinde en verre.


Interieur en doek van Astra 2 (Foto: Bioscooponderneming Abeln)

De daarop volgende jaren werd het interieur gemoderniseerd. Het theater kreeg nieuwe stoelen, zaalverlichting en een nieuwe geluidsinstallatie. In 1988 werd Astra 2, welke plaats biedt aan 96 bezoekers, geopend zodat het filmaanbod verder uitgebouwd kon worden. Ook technisch gezien is het theater altijd met zijn tijd meegegaan. Beeld en geluid voldoen aan de allerhoogste eisen. Techniek is altijd al een grote passie van Abel Abeln geweest, of zoals hij het zelf zegt in een interview met Holland Filmnieuws van december 2005: “De cabine is voor mij de interessantste plek. Die techniek die steeds verder voortschrijdt…”.
Na het besluit om de exploitatie van het Euro Theater in Emmen (door de komst van het nieuwe Utopia theater) te stoppen richt Abel Abeln zich weer helemaal op het Astra Theater.
Heeft u herinneringen, foto’s of informatie over het Astra Theater, stuur ons s.v.p. een e-mail.

Reageren niet mogelijk...