City/Luxor Woerden (1942 – heden)

Rechts op de foto het pand (met de luifel) waar eens het Luxor Theater in gevestigd was. Tegenwoordig zijn er in het pand een Cosmo Hairshop en een D-Reizen winkel in gevestigd.

De eerste bioscoop van Woerden was gevestigd aan de Voorstraat 44. De bioscoop, die de naam kreeg van Luxor Theater, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1942 geopend. Het theater kon ruim 250 bezoekers in de donkere dagen van de oorlog (en de jaren er na) het leven tijdens een avondje film opvrolijken. De bioscoop werd geëxploiteerd door Gofilex NV. Gofilex staat voor GOde FILm EXploitatie. Een maatschappij die begon als filmdistributeur maar ook bioscopen begon te exploiteren in kleinere steden en dorpen. In 1955 werd het Luxor Theater gesloten. Een tweede bioscoop werd een jaar later (in 1956) geopend: het City Theater, welke gelegen was aan Het Plantsoen. Deze bioscoop was een particuliere exploitatie van de fam. Van Heemskerk. Dit theater kon nog net de gloriedagen van de film in de jaren vijftig meemaken waardoor de capaciteit van ruim 300 zitplaatsen regelmatig uitverkocht was. Maar ook hier gaat het bekende verhaal op dat met de opkomst van de televisie, en het feit dat de mensen meer geld en vrije tijd te besteden hadden, het bioscoopbezoek terug liep. Men halveerde het aantal zitplaatsen om meer comfort te bieden en om het aanzicht van half lege zalen te voorkomen. De bioscoop heeft het volgehouden tot 2002. Toen viel definitief het doek voor het City Theater.

 

Het voormalige City Theater in Woerden
(Foto: Glenn Rovroy)

Sinds 3 september 2004 heeft Woerden weer een gelegenheid om naar de film te gaan. In het voormalige zalencentrum aan de Frederik Hendriklaan 18 is de AnnexCinema gevestigd. De AnnexCinema beschikt over 2 zalen: zaal 1 heeft 130 zitplaatsen en zaal 2 heeft er 49. Het filmaanbod is divers: er worden niet alleen de blockbusters maar ook filmhuisfilms vertoond. Met ruim 48.000 inwoners heeft een bioscoop in de gemeente Woerden duidelijk bestaansrecht. Toch wordt het voortbestaan van de AnnexCinema bedreigd omdat het gebouw waarin de bioscoop gevestigd is binnenkort gesloopt wordt. Bioscoopexploitant Geert Dolfing is al geruime tijd bezig om een nieuw onderkomen voor de bioscoop te zoeken. In een ultieme poging de bioscoop voor Woerden te behouden heeft wethouder Strik een deel van het Sluisgebouw aangeboden die aan de bioscoop permanent onderdak kan bieden. (Bron: website RPL FM website).

 

Interieur Annex Cinema (Foto: website Annex Cinema)

Uit het A.D. van 10 juni 2007 vernamen wij dat op 19 september 2007 a.s. exploitant Geert Dolfing met de exploitatie van de Annex Cinema stopt. Een verhuizing naar het Sluisgebouw zou economisch gezien een te groot risico zijn.

Van de bioscoop Luxor hebben wij helaas geen foto’s kunnen vinden. Indien U in het bezit bent van een foto of foto’s van deze bioscoop verzoeken wij u vriendelijk om contact met ons op te nemen.

Reageren niet mogelijk...