Winston Theater Hoorn (1918-2000)

Op de hoek van de Rode Steen en het Grote Noord werd in 1918 het Frisia Bioscoop Theater gebouwd naar een ontwerp van de Hoornse architect H. J. Cramer. Het theater werd gebouwd op de plaats waar tot 1918 het Nederlandsche Koffijhuis had gestaan. Deze wachtkamer, voor reizigers die met de paardentram naar Enkhuizen wilden vertrekken, werd voor de bouw van de bioscoop gesloopt. Architect Cramer ontwierp een luxueuze bioscoop welke geheel in art deco stijl werd uitgevoerd met maar liefst 319 zitplaatsen: 57 op het balkon en 262 in de zaal. De Frisia Bioscoop was echter niet de eerste bioscoop van Hoorn. Op loopafstand was in 1911 aan de Grote Noord al Bioscope Modern gevestigd. Deze bioscoop werd in 1926 omgedoopt tot Victoria Theater welke in 2003 zijn deuren sloot. In 1918 telde Hoorn dus welgeteld 2 bioscooptheaters. Voor een stad met ruim 11.000 inwoners was dit bijzonder veel. Maar aangezien Hoorn tevens het verzorgingscentrum van West-Friesland was, konden beide bioscopen rekenen op veel bezoekers van buitenaf.

Het Wilson Theater in volle glorie

In 1924 werd de exploitatie van de Frisia Bioscoop voortgezet door een nieuwe eigenaar, de heer Johan Wilson, die de naam van het theater veranderde in Wilson Theater. Het theater nam in Hoorn een belangrijke culturele positie in. Niet alleen werden er films vertoond, maar het theater beschikte ook over een groot toneel, waardoor er regelmatig toneelvoorstellingen werden gegeven. Ook lokale gezelschappen, zoals het Hoornse amateur-gezelschap Kunst naar Kracht, gaf er vele succesvolle voorstellingen. Met de komst van de geluidsfilm adverteerde het theater op affiches en in advertenties met “West Friesland’s voornaamste sound-theater” en “brengt uitsluitend de betere films!”. Wervende teksten die in de stijl van het theater (art deco) geplaatst werden.

Kop advertentie Wilson Theater Hoorn

Na de Tweede Wereldoorlog werd de naam van het theater veranderd in Winston Theater, naar de legendarische Sir Winston Churchill. In 1961 had het theater een nieuwe eigenaresse gekregen: Mevr. C. van Tellingen. Met de komst van de nieuwe eigenaresse werd het theater aangepast aan de moderne eisen van die tijd waarbij veel van het oude uiterlijk van het theater verdween.

Winston theater na de modernisering.
(Foto: Glenn Rovroy)

Rond de jaarwisseling van 1999 en 2000 had de eigenaresse plannen om het theater opnieuw groots te verbouwen. Op de bouwtekening, een ontwerp van architect Rietvink, zijn een grand-café en een tweede bioscoopzaal te vinden. Juist op het moment dat men aan de verbouwing wilde gaan beginnen sloeg het noodlot toe. Tijdens de nacht van die bewuste zondag 2 april 2000 rukten brandweerauto’s met loeiende sirenes uit. Het Winston Theater stond in lichte laaie. Het theater brandde tot de grond toe af. Over de oorzaak van de brand is nooit echt duidelijkheid gekomen. Algemeen wordt aangenomen dat een bioscoopbezoeker de brand heeft aangestoken.

Met dank aan Mevr. Femke M. Ramaker voor het gebruik van haar doctoraal scriptie “De ontwikkeling van het Bioscoopbedrijf in de Gemeente Hoorn”.

Reageren niet mogelijk...