There's no business…

 

In principe heeft het niets met de Nederlandse bioscoopgeschiedenis te maken, maar soms is het leuk om ook even over de grenzen te kijken. Amerika is het land van Hollywood, film, glitter, glamour, sterren en filmpaleizen. Als er iets nieuws op de markt wordt gebracht weten de Amerikanen hoe ze dit in de markt moeten zetten. Bij de introductie van het breedbeeld filmformaat CinemaScope werd het projectiesysteem groter dan de titel van de film op de gevel van het beroemde Grauman’s Chinese Theatre in Hollywood gezet. Public relations en marketing zijn niet voor niets Amerikaanse woorden.

            Het beroemde Grauman’s Chinese Theatre in Hollywood in 1954.

Dit theater is wellicht het beroemdste filmtheater ter wereld. Miljoenen mensen komen jaarlijks naar dit theater, niet alleen om een film te zien, maar vooral om naar de voet- en hand afdrukken te kijken van de sterren die in cementen tegels rond het theater zijn aangebracht. Het theater werd gebouwd door Sid Grauman en zowel het exterieur als het interieur is geheel in Chinese stijl uitgevoerd. Het theater biedt plaats aan 2200 bezoekers en werd in 1927 geopend met de “silent movie” van Cecil B. DeMille: “King of Kings”.
De film “Prince Vaillant” dateert uit 1954. De allereerste CinemaScope film was “The Robe”, welke in 1953 uit kwam. Blijkbaar zorgde de grote neonreclame voor zoveel extra publiek dat zelfs een jaar na de introductie de letters CinemaScope nog op de gevel stonden. There’s no business, like showbusiness!

Reageren niet mogelijk...