De Voorveghter Hardenberg (1989 – heden)

Uiterst links op deze ansichtkaart Café Leering waar ook films werden vertoond.
(Foto: HistorieKamer Hardenberg)

Hardenberg kende vroeger al een plek waar films werden vertoond. In de zaal van Café Leering werden zo af en toe filmvoorstellingen gegeven. In een oude advertentie uit 1938 lezen we: Bioscoopzaal ‘Leering’, Hardenberg. Dinsdag 15 februari a.s. ’s avonds 8 uur presenteren wij de beste, de machtigste film sinds 10 jaar: “De Goede Aarde” met Paul Muni en Luise Rainer. (“The Good Earth”, Amerika 1937, het verhaal van een boerenfamilie in China).

Aangezien er slechts af en toe voorstellingen in dit etablissement werden gegeven mag worden aangenomen dat dit door een zogenaamde reisbioscoop werd verzorgd. Van de bioscoopzaal en het café is niets meer terug te vinden. Op de plek waar eens Hollywood sterren op het witte doek schitterden kan men nu HEMA worsten kopen.

De Voorveghter in Hardenberg

Na de sluiting van Bioscoopzaal Leering heeft de “Klepperstad” – zoals Hardenberg ook wel genoemd wordt – een behoorlijk aantal jaren zonder bioscoop gezeten. (De bijnaam “Klepperstad” is afkomstig van de klepperman, een soort nachtwacht, die vroeger al klepperend de tijd omriep). Pas in 1989 werd Theater de Voorveghter, gevestigd aan het Badhuisplein, geopend. De Voorveghter biedt een podium aan zowel professionele als amateurskunst. In dit pand is door de firma Movieskoop ook een professionele bioscoopzaal ingericht waar dagelijks de nieuwste films te zien zijn. De bioscoopzaal heeft 142 zitplaatsen en het filmscherm heeft een afmeting van maar liefst 9,5 meter breedt en 4 meter hoog.

Bronnen:
Sallands Volksblad

Reageren niet mogelijk...