Bioscoop De Iemekörf Beerta (1956 – 1966)

 

In de jaren vijftig werd er in Beerta een dorpshuis gebouwd. Het verhaal gaat dat er tijdens de bouw iemand op het idee kwam om bioscoopvoorstellingen in het dorpshuis te gaan geven. Daar de bouw nog niet af was werd er besloten om een vaste filmcabine in het pand te bouwen met daarin twee vaste projectoren. Voor dit idee moest de gemeente Beerta nog wel even 27.500 gulden voor deze extra “bijkomstigheid” aftikken.

Waar men niet zo snel aangedacht had was dat men voor het geven van filmvoorstellingen ook een vergunning nodig had. Naarstig werd er gezocht naar een bioscoopexploitant die wel interesse had om films in Beerta te vertonen. Men vond deze exploitant in Herman Lubberman, die ook het Flora Theater in Ter Apel exploiteerde. Op 13 november 1958 werd Bioscoop De Iemekörf officieel geopend.

De bioscoopzaal werd ook voor andere doeleinden gebruikt en had aan weerszijden van de zaal ramen die door middel van gordijnen verduisterd konden worden. Het zitcomfort was hard, de zaal had houten stoeltjes. Achter in de zaal stonden een aantal rijen op een verhoging zodat het publiek achter in de zaal goed zicht op het doek had.

Lang heeft de bioscoop het niet volgehouden. In 1966 draaide er de laatste film.

Reageren niet mogelijk...