Bio-collecte

Ouvreuses met de Biobussen in de jaren '50

Twee keer per jaar rammelden de collectebussen van de Stichting Bio Vacantieoord: tijdens de zomervakantie en kerstvakantie. De filmpjes waren zo bekend dat als de eerste beelden op het doek verschenen, de bezoekers al automatisch naar de portemonnee grepen.

Plaquette van Abraham Tuschinski, oprichter van Bio Vacantieoord

De Stichting “Bio Vacantieoord” werd in 1927 opgericht door de beroemde bioscoopexploitant Abraham Tuschinski met zijn zwager Herman Gerschtanowitz. Doel van de stichting was om door middel van bioscoopcollectes geld in te zamelen voor een vakantieoord voor kinderen van ouders die het niet zo breed hadden en dus nooit op vakantie konden gaan. In 1931 werd het landhuis Russenduin in Bergen aan Zee door de stichting aangekocht en werd de naam “Bio-Vacantieoord” een feit.
Duizenden kinderen hebben een zorgeloze en plezierige vakantie in de duinen van Bergen aan Zee doorgebracht.

De Bio-kraai: “Hé, dat gaat zo maar niet, dat kost duiten!”

In de jaren vijftig werd door de overheid aan de Stichting gevraagd onderzoek te doen naar een plaats waar poliopatiëntjes behandeld konden worden. De stichting kocht een stuk grond in Arnhem aan, waarop het Bio-Herstellingsoord werd gebouwd. In 1959 werd het oord in gebruik genomen voor kinderrevalidatie, omdat de noodzaak voor een opvangplaats voor poliopatiëntjes minder noodzakelijk was geworden. Tot 1967 exploiteerde Bio twee tehuizen, het Bio-Vacantieoord in Bergen aan Zee en Bio-Kinderrevalidatie in Arnhem. Tegenwoordig is er alleen nog Bio-Kinderrevalidatie in Arnhem, ook al leeft de naam Bio-Vacantieoord bij velen nog voort.

De filmpjes die voorafgingen aan het collecteren zijn inmiddels legendarisch. Vooral oudere mensen zullen zich de Bio kraai nog herinneren: “Hé, dat gaat zo maar niet?! Dat kost duiten! Veel duiten!”. In de laatste jaren dat Bio nog in de bioscopen collecteerde keerde de kraai na lange tijd afwezig te zijn geweest terug op het witte doek. Aan de tekst “Dat kost duiten!” werd toen een extra tekstje toegevoegd: “UW duiten!” en daarbij wees de kraai richting het publiek.
Het meest bekende filmpje is wel met die jongen in het zwembad die zegt: “En weet je nou wat ik het leukste vind? Dat mijn ouders niet kunnen zwemmen, en ik wel!”.

Tegenwoordig wordt er in de bioscopen niet meer gecollecteerd. Er worden nu speciale voorstellingen georganiseerd waarbij de opbrengst naar de Stichting Bio-Kinderrevalidatie gaat of bioscoop-exploitanten organiseren een Bio dag waarbij een bepaald bedrag van elk verkocht kaartje naar de stichting gaat.

Reageren niet mogelijk...