Corso Theater Leek (1937 – 1994)

Het Corso Theater in volle glorie

Jeanette MacDonald en Nelson Eddy zongen de sterren van de hemel in de eerste bioscoopfilm die in het Corso Theater in Leek werd gedraaid. De film was “Rose Marie’ en het is oktober 1937. Voorafgaande aan al dat fraais kregen de Leeksters het Neerlandsch Journaal te zien.

De familie Buursema kocht samen met een compagnon in 1937 een stuk grond met de bedoeling er een bioscooptheater neer te zetten. Uiteindelijk werd het veel meer dan een bioscoop alleen. Het Corso Theater werd het centrum van film en cultuur in het Westerkwartier. Het theater had de beschikking over een grote zaal en een ruim balkon. Bijzonder was dat de filmcabine van het theater onder het balkon was geplaatst.

In de begin jaren van het Corso Theater werden er alleen films vertoond. Film was in die tijd enorm populair en het publiek kwam toegestroomd. Ook de kindervoorstellingen waren een groot succes. Van heinde en verre kwamen de kindertjes naar Leek. 
Naast de vele bioscoopfilms die het theater vertoonde werden er op het toneel van Corso ook voorstellingen gegeven van topartiesten uit die tijd. Willy Derby, Lou Bandy, Snip & Snap, Tom Manders als Dorus… allen kwamen voor het voetlicht van Corso. Maar ook de plaatselijke toneel- en gymnastiek verenigingen gaven acte de présènce en brachten hun kunnen op de planken.

In de jaren zeventig begon de neergang van het Corso Theater zich aan te dienen. Exploitant Harry Buursema kreeg te maken met de problemen van de nieuwe tijd. De tv kwam op, mensen werden mobiel en gingen naar Groningen om een filmpje te pakken… Het bezoek liep in Corso dan ook drastisch terug. De heer Buursema verliet het Corso Theater om gezondheidsredenen in 1978 en diverse exploitanten namen het theater over. Met weinig succes. Over de sluiting van de bioscoop zijn de gegevens van de toenmalige Nederlandse Bioscoopbond nogal onduidelijk. Was het 1989 of 1994 of zelfs 1998?

Bijzondere detailopname van de wanddecoratie en wandverlichting.

De Gemeente Leek wilde dat het karakteristieke pand van de bioscoop bewaard moest blijven. Het pand werd grondig gerenoveerd waarbij de uiterlijke eigenschappen van de voormalige bioscoop bewaard zijn gebleven. Op de plaats waar eens de letters CORSO stonden staat nu de naam van een advocatenkantoor.

Bijzondere detailopname van de wanddecoratie en wandverlichting.

                   

Het pand van de voormalige bioscoop Corso in Leek anno 2005 Foto’s met dank aan Mevr.Buursema-Woest, die samen met haar man het theater exploiteerde, en haar zoon Ton Buursema.

 

Reageren niet mogelijk...