Rembrandt Theater Arnhem (1927-heden)

 

Arnhem heeft 2 Rembrandt Theaters gekend. De eerste was gevestigd in de Steenstraat in de voormalige Palace Bioscoop, die tot 1925 films vertoonde. In 1927 werd op deze plaats de eerste Rembrandt bioscoop geopend. Het was een grote bioscoop waar ruim 700 bezoekers plaats konden nemen. Tot in 1944 hebben de Arnhemmers er films kunnen kijken. Tijdens het bombardement in september 1944 en de daarop volgende Slag om Arnhem werd het theater verwoest.

 

Het heeft tot 1954 geduurd eer er weer een Rembrandt Theater in Arnhem werd geopend. Weliswaar op een andere plek: het Velperplein. Op de plek waar de nieuwe bioscoop gebouwd werd heeft eerst een Telegraaf & Telefoongebouw gestaan. In het laatste oorlogsjaar werd dit gebouw door de Duitsers opgeblazen. Jaren heeft het terrein braak gelegen tot men besloot om er een nieuw en groot bioscooptheater te bouwen: het huidige Rembrandt Theater. De bioscoop werd in 1954 groots geopend.

De grote zaal van het Rembrandt Theater.
(Fotoscan van een folder uit 1975 – collectie Jan Mooibroek)

Het theater heeft altijd een grote invloed op het culturele uitgaansleven in Arnhem gehad. Vermaard is o.a. de Filmweek Arnhem die vanaf 1955 tot 1983 in het theater gehouden werden. Limousines reden toen af en aan en regisseurs en sterren liepen onder het geflits van talloze fotografen over de rode loper van het theater. Belangrijke Nederlandse en buitenlandse films gingen tijdens deze filmweek in première.

De Filmweken Arnhem in het Rembrandt Theater.
(Foto: onbekend)

In 1996 is het theater nog verbouwd en gerenoveerd. Het theater biedt op dit moment plaats in zaal 1 aan 510, zaal 2 aan 156, zaal 3 aan 146, zaal 4 aan 230 en zaal 5 aan 204 bezoekers. Alle zalen hebben grote filmschermen en natuurlijk digitaal geluid. Het Rembrandt theater is het “vlaggenschip” van de Minerva Groep die deze bioscoop thans exploiteert. Hoewel er vele veranderingen hebben plaatsgevonden is er nog niets van de oude sfeer en ambiance verloren gegaan.

Bovenste 2 foto’s zijn afkomstig van een folder uit 1975. (Collectie Jan Mooibroek). De Filmweken Arnhem foto is afkomstig van internet, herkomst onbekend.

Heeft U fotomateriaal van het Rembrandt Theater? Neem dan contact met ons op.

Reageren niet mogelijk...