Bioscoop Holman Coevorden (1924 – 1990)

Ingang Bioscoop Holman. (Foto: Jan Mooibroek)

Coevorden heeft in het verleden twee bioscopen gekend: Bioscoop Holman en Concertzaal Huizink (van 1935 tot 1952 – later omgedoopt tot Schouwburg Bioscoop en Bioscoop Beatrix).
Als je oud-inwoners van Coevorden vraagt naar Bioscoop Holman aan de Bentheimerstraat krijg je vaak te horen dat er vooral vroeger veel Kojboj (cowboy) films werden vertoond. Ook krijg je te horen dat de bioscoop regelmatig werd bezocht door woonwagenbewoners. Deze konden nog niet goed Nederlands lezen en er was altijd één bewoner bij die de ondertiteling moest voorlezen. Maar vaak was de regel al weer weg eer de man zijn tekst voorgelezen had. De bewoners hebben dus duidelijk warme herinneringen aan de eerste bioscoop van Coevorden die in 1924 werd geopend. De bioscoop was gevestigd in de concertzaal van café Holman. Daar werden voornamelijk dans- en concertavonden gehouden maar er werden in die tijd ook regelmatig “stomme” films vertoond. In 1930 nam de heer Joh. Miedema Sr. de exploitatie van de bioscoop over. In 1948 kwam de bioscoop weer in handen van de heer Holman Sr. die de bioscoop in 1952 overdeed aan zijn zoon, de heer Holman Jr.

          Advertentie Concertzaal Holman (met dank aan Museum Coevorden).

De jaren direct na de oorlog en de begin jaren vijftig waren gouden tijden voor de bioscoop, maar ook Bioscoop Holman ontkwam niet aan de opkomst van de televisie, video en andere vormen van vrijetijdsbesteding. In een laatste poging de bioscoop te redden werd de zaal begin jaren tachtig, in navolging van het succes in Klazinaveen en Stadskanaal, verbouwd tot service-bioscoop. Het heeft uiteindelijk niet mogen helpen. Na de sluiting van het theater heeft het pand vele jaren leeg gestaan, tot die bewuste 25 maart 2005. Rond middernacht werd er groot alarm gegeven, de bioscoop stond in brand.
De voormalige bioscoop werd volledig door het vuur verwoest. Voorgoed “The End” dus voor bioscoop Holman.


                  

De rode haan kraaide: Bioscoop Holman door brand verwoest.
 Foto: Copyright notice: © Don Stolwijk – U S Media www.kilroy.nl

Anno 2006 glooit er hoop aan de horizon voor de filmliefhebbers in Coevorden. School “De Nieuwe Veste” heeft onder zijn leerlingen een onderzoek gehouden en ruim 250 scholieren wilden weer een bioscoop in Coevorden.

Heeft u herinneringen, foto’s of informatie over Bioscoop Holman, stuur ons s.v.p. een e-mail.

Reageren niet mogelijk...