Rest van de provincie

Er zijn nog een aantal plaatsen in de provincie Groningen waar bioscopen hebben gestaan. In Appingedam stond van 1926 tot 1985 het Luxor Theater en in Uithuizen konden de filmliefhebbers naar het City Theater welke geopend werd in 1940 en in 1969 werd verbouwd tot theater/discotheek. Ook schijnt er in Zoutkamp een bioscoop te hebben gestaan: De Lauwers welke operationeel was van 1943 tot 1965. Als u oude advertentie’s, foto’s of herinneringen aan deze theaters heeft neem dan s.v.p. via e-mail contact op met de sitemaster.

 

Enkele van deze Hollywood sterren zullen ongetwijfeld in deze provincie bioscopen te zien zijn geweest.

Ook rondreizende bioscopen deden in de gloriedagen van de bioscopen goede zaken. Cinema Hollandia van de firma Abeln gaf van 1942 tot 1952 voorstellingen in Hotel Reiderland in Bellingwolde. In “Het Centrum” in Finsterwolde vertoonde Herman Lubberman, die ook het Flora Theater in Ter Apel en Bioscoop De Iemekörf in Beerta exploiteerde, voorstellingen met een draagbare projector. Voor de “Stichting Opbouw Drie Gemeenten” vertoonde hij daar in de periode 1956 tot 1959 regelmatig politiek getinte films.

De heer Harry Weites deelde ons per mail mede dat er ook een bioscoop in Zuidhorn heeft gestaan. “Begin jaren vijftig exploiteerden mijn ouders een (of de) bioscoop in Zuidhorn, vlakbij het station. Ik was een jaar of zes, hielp mee, draaide plaatjes en bekeek films van boven de 18. Stiekem”. In de archieven van de Nederlandse Bioscoopbond kunnen we niets terug vinden over deze bioscoop in Zuidhorn. Dankzij een artikel over deze site in de krant kregen wij een melding van een mevrouw die vertelde dat er toch echt een bioscoop stond in Zuidhorn en die was gevestigd in café Davids, voorheen café v.d. Velde. Mocht u in het bezit zijn van foto’s, oude advertenties of andere informatie, dan vernamen wij dit via e-mail graag.

Ook over het voormalige Luxor Theater in Appingedam kregen wij een mailtje binnen. Niet alleen werden er films in de Luxor vertoond maar ook in de zaal van Hotel Kraaima in de Wijkstraat en in het Verenigingsgebouw “Rehoboth” van de Hervormde Gemeente. Over de toenmalige eigenaar van het Luxor Theater, de heer Tonnie Doesburg, valt nog te vertellen dat hij wel eens de leeftijdsaanduiding van de film bij de kassa “aanpaste” als hem dat beter uitkwam. Ook gebeurde het wel eens dat hij niet de film vertoonde die was aangekondigd. Toen de bioscoop in 1932 werd overgenomen door de heer Willem Reinigert kwamen dit soort praktijken niet meer voor. Na het vertrek van de in Appingedam gelegerde militairen nam het aantal bioscoopbezoekers flink af. In 1985 sloot de bioscoop. (Bron: Bioscoop-commissie Appingedam)

Van de heer G. Bierling uit Leek kregen wij een mailtje over de City Bioscoop in Uithuizen. Deze was gebouwd in opdracht van de heer Bischop die samen met de heer Buursema ook het Corso Theater in Leek exploiteerde. In 1940 vertrok de heer Bischop uit Leek en opende in Uithuizen de City Bioscoop.  Bovendien deelde de heer Bierling ons nog mede dat de projector die op de foto staat in het hoofdstuk over het Luxor Theater in Stadskanaal heden ten dage nog steeds dienst doet in het Smoky 2 Theater in Stadskanaal.

Onze hartelijke dank voor deze info.

Reageren niet mogelijk...