Images (2001-2010)

Foto: Roloff de Jeu

In 1968 werd de Stichting Liga ‘68 opgericht. De eerste voorstelling van de Liga vond plaats in het Grand Theatre aan de Grote Markt. Op 7 oktober 1968 vertoonde men toen een film van Akira Kurosawa: “Kumonosu jô” uit 1957 (Amerikaanse titel “Throne of blood”). Mede door een uitstekende programmering kreeg de Stichting Liga ‘68 steeds grotere bekendheid. Men haalde zelfs landelijke bekendheid door eigen geïmporteerde films, die anders nooit in Nederland te zien zouden zijn geweest, naar Groningen te halen.

Exterieur van Images november 2005 - Foto: Wolter Kobus Fotografie

Van het Grand Theatre maakte men de overstap naar het Cinema Palace theater, waar o.a. de Nederlandse première werd vertoond van “2001 – A Space Odyssey” van Stanley Kubrick In 1974 ging men over naar het Camera Theater aan het Hereplein. Het succes nam alleen maar toe. Ik herinner me nog de lange rijen voor de kassa op de maandagmiddag als ik naar het kantoor van Camera moest om mee te werken aan de wekelijkse filmladder en plaatjesadvertentie. De vaste maandagavond voorstelling was meestal in voorverkoop al uitverkocht. Naast de nieuwe films van Kurosawa, Godard en Wajda bracht men ook klassiekers van Buster Keaton of Fritz Lang. Was de film niet op 35 mm leverbaar, dan bracht de professionele 16 mm projector uitkomst.

Het succes van de Liga ’68 voorstellingen smaakte naar meer. Men wilde graag naar volledige weekvoorstellingen overstappen in een eigen theater. In samenwerking met Bioscooponderneming Wolff werd naar een oplossing gezocht. Deze kwam in 1978 toen de beneden zaal van het Concerthuis Theater door het Koninklijk Natuurkundig Genootschap (eigenaar van pand) vrij werd gegeven voor verbouwing. Bioscooponderneming Wolff bouwde in de beneden zaal “The Movies” en Stichting Liga ’68 kreeg er ruimte om zelfstandig een eigen filmhuis te gaan exploiteren.

 

De opening van het Filmhuis Liga '68 in 1978. Links op de foto de heer Wolff en in het midden Frans Westra. Foto: Wolter Kobus Fotografie.


 

Filmcabine in 1978 - Fotografie: Wolter Kobus Fotografie


 

 

 

Op 20 juli 1978, een week na de opening van “The Movies”, werd het Filmhuis Liga ’68, met 88 zitplaatsen, officieel geopend met “De geparfumeerde nachtmerrie”, een Philipijnse film uit 1977. Met de opening van het Filmhuis Liga ’68 was een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan om een eigen arthouse theater in Groningen te hebben.
In de loop van 1996 pakten zich donkere wolken samen boven het filmcomplex aan de Poelestraat. In de kranten verschenen berichten met koppen als “Duistere praktijken bij failliete bioscopen” (Nieuwsblad van het Noorden). Met de komst van de megabioscoop van Pathé aan het Zuiderdiep kwamen de bioscopen Concerthuis en The Movies in de problemen. De exploitatie van het complex aan de Poelestraat was tamelijk ingewikkeld. De drie bioscoopzalen werden door drie verschillende ondernemingen geëxploiteerd. Het Concerthuis was in handen van Novum BV welke samen met Bioscoopondeneming Wolff de Groningse Film Onderneming vormde. Deze GFO exploiteerde o.a.The Movies. Het Filmhuis Liga ’68 wordt beheerd door de Stichting Liga ’68 onder leiding van Frans Westra. Na het faillissement van Novum BV werd het Concerthuis Theater gesloten. De theaters The Movies en Filmhuis Liga ’68 bleven doordraaien.

Het faillissement van Novum BV in 1997 maakte de weg vrij voor een nieuw plan dat Bioscooponderneming Wolff en de Stichting Liga ’68 in ontwikkeling hadden: een verbouwing tot volwaardig Arthouse theater waar artistiek hoogwaardige films te zien zullen zijn. Aan het einde van dat jaar werd er door Bioscooponderneming Wolff en de Stichting Liga ’68 een overeenkomst bereikt om het complex aan de Poelestraat te verbouwen tot een arthouse complex van drie zalen.
Voor de verbouwing nam Frans Westra de architect Wiel Arets in de armen maar de verbouwingsplannen werden nooit gerealiseerd omdat de gemeente Groningen opeens plannen ontwikkelde voor de bouw van een cultureel centrum aan de oostzijde van de Grote Markt. De veel kleinere verbouwing van 2001-2002 werd verricht onder architectuur van architectenbureau Artes uit Groningen hetgeen resulteerde in een nieuwe entree met het filmcafé des Images op de begane grond van waaruit de zalen te bereiken zijn. De 3 filmzalen met 190, 130 en 70 zitplaatsen werden gerenoveerd en alle zalen werden voorzien van airconditioning, dolby-sr en 35mm projectie en de naam van het Filmcentrum Poelestraat werd gewijzigd in Images. Een naam die bedacht is door Frans Westra.

De zaal van het Filmhuis in 1978 - Foto: Wolter Kobus Fotografie

Met Images had Groningen een schitterend, eigentijds filmtheater in de binnenstad waar niet alleen arthouse films en de kwalitatief betere bioscoopfilm werden vertoond maar ook ruim aandacht was voor klassiekers, retrospectieven, documentaires, de noordelijke editie van het Film Festival Rotterdam en lezingen. De Stichting Liga ’68 was niet alleen verantwoordelijk voor de programmering van Images maar ook voor het vertonen van artistiek waardevolle films bij diverse filmliga’s in de provincie Groningen zoals Winschoten, Delfzijl, Veendam, Leek en Schouwerzijl.

In verband met de bouw van het Groninger Forum en de sloop van de Oostwand van de Grote Markt is het theater verplaatst naar het oude pand van Camera Theater onder de naam Forum Images.

 

 

 

Reageren niet mogelijk...