Rex Theater – Emmer-Compascuum (1953 – 1981)

 

De bioscoopgeschiedenis van Emmer-compascuum en Klazinaveen is onlosmakelijk verbonden met de familie Abeln. In 1893 opende Johannes Abeln met zijn vrouw een manufacturenzaak in Emmercompascuum. Naast deze winkel had hij ook nog een cafébedrijf. Doordat de vervening in die tijd in volle gang was kreeg hij veel klandizie in het café. In 1908 werd het café uitgebreid met logeerkamers en een keuken. Het zal zo rond 1912 geweest zijn dat er een reizende bioscoop naar Emmercompascuum kwam. Deze gaf dan een week lang voorstellingen bij Abeln.
Vanaf 1921 zitten Koos en zijn broer Abel samen in de zaak, bijgestaan door hun vader Johannes Abeln. Het bedrijf is inmiddels verbouwd tot hotel. Met name Koos Abeln is grondlegger geweest van Bioscooponderneming Abeln. Toen hij de vracht van een Duits schip moest taxeren ontdekte hij een filmprojector en hij vroeg aan zijn vader of hij het apparaat mocht kopen. De aanschaf van deze projector zou het leven van Koos Abeln behoorlijk veranderen. Het werd het begin van reisbioscoop Cinema Hollandia, die door het hele Noorden trok.

                 De zaal van het Rex Theater. (Foto: Bioscooponderneming Abeln)

In 1933 vraagt vader Johannes een vergunning aan om films in de zaal van het hotel/café te mogen geven. Vanaf dat moment geeft Cinema Hollandia regelmatig voorstellingen in hun eigen cafézaal. In 1934 trouwt Koos Abeln en samen met zijn vrouw runt hij het hotel/café en geeft er filmvoorstellingen. Uit het huwelijk worden vijf kinderen geboren. Het bedrijf groeit en heeft het drukker dan ooit. Ook de Tweede Wereldoorlog weet men redelijk door te komen. Als de oorlog net is afgelopen komt vader Johannes Abeln in oktober 1945 te overlijden.

In 1950 wordt de voorgevel van het hotel gemoderniseerd en drie jaar later wordt de cafézaal verbouwd tot een echte bioscoopzaal. Op vrijdag 18 december 1953 wordt het Rex Theater officieel geopend. De eerste film die vertoond wordt is “Sousa, de marsenkoning”. Het Rex Theater zou oorspronkelijk City Theater hebben geheten. Toen Koos Abeln informeerde naar de stand van zaken over de nieuwe bioscoop in Emmen en te horen kreeg dat deze de naam City Theater zou krijgen veranderde hij de naam van zijn bioscoop in Rex Theater.
Het Rex Theater was niet alleen geschikt voor bioscoopvoorstellingen (op zaterdag, zondag en woensdag) maar had ook een toneel voor toneelvoorstellingen. De zaal beschikte over een balkon en een beneden zaal welke plaats bood aan 400 personen. Het Katholiek Dagblad voor Drenthe “Ons Noorden” schreef bij de opening: “Het voorkomen van de zaal is eenvoudig, aangepast aan hetgeen de bevolking van de streek van een dergelijke gelegenheid verwacht. Dit neemt niet weg dat de accommodatie uitstekend is te noemen”.

Café/Restaurant  Abeln met rechts de vroegere ingang het Rex Theater                                    (Foto: Jan Mooibroek)

Gedurende deze periode kreeg de firma Abeln ook de exploitatie van Bioscoop De IJzeren Klap in Musselkanaal in beheer en werd op initiatief van Koos Abeln in 1958 het Astra Theater in Klazinaveen gebouwd. Drie zonen van Koos Abeln namen het beheer van de bioscopen op zich: Theo in Musselkanaal, Abel in Klazinaveen en Johannes kreeg het beheer over het café en de Rex bioscoop in Emmercompascuum.

Toen het bioscoopbezoek in de jaren zeventig drastisch terug liep werd de bioscoop uiteindelijk in 1981 gesloten en verbouwd tot feestzaal. De grondlegger van het bioscoopbedrijf Koos Abeln overleed op 3 mei 1986 op 86 jarige leeftijd. Op 1 januari 2005 werd het café/restaurant door brand zwaar beschadigd. Er liggen plannen om het pand te slopen en er een appartementencomplex neer te zetten.

Heeft u herinneringen, foto’s of informatie over het Rex Theater, stuur ons s.v.p. een e-mail.

Reageren niet mogelijk...