Euro Emmen (1977 – 2005)

Toen er plannen waren om in Emmen een nieuw winkelcentrum te realiseren haakten Cinex bv uit Enschede en Jogchem’s Theaters uit Bunschoten hier op in door het bouwen van een nieuwe bioscoop: de Euro Bioscoop met drie zalen. Het was voor het eerst dat de Zuid Oost hoek van Drenthe, in navolging van Groningen, te maken kreeg met een meerzalencomplex. Op 8 april 1977 werden de Euro bioscopen voor het publiek opengesteld. Met de komst van deze bioscopen kreeg het bestaande City Theater aan de H.J.Oostingstraat steeds meer problemen om aan grote commerciële kassuccessen te komen. Een jaar na de opening van de Euro bioscopen werd City dan ook in 1978 gesloten.

 

 

Entreehal Euro na de overname door Bioscoopond. Abeln in 1994. (Foto: Bioscooponderneming Abeln)

Het interieur van het theater was gelijk aan alle Euro bioscopen die in Nederland werden gebouwd: verwarmingsbuizen en radiatoren kregen een kleur en werden als sierobject in de zaal opgehangen. Het was apart en zeker afwijkend van wat als gangbaar in de Nederlandse bioscopen werd beschouwd.

Eén van de kleinere Euro zalen (Foto: Bioscooponderneming Abeln)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 1 september 1994 nam Abel Abeln van Bioscooponderneming Abeln de exploitatie van de Euro bioscopen over. Met deze overname beschikte Bioscooponderneming Abeln over bioscopen in Emmen, Klazinaveen en Stadskanaal. Het theater werd na de overname meteen ingrijpend verbouwd. Het zitcomfort werd verbeterd en ook beeld en geluid werden aan de nieuwste eisen van de techniek aangepast. Euro 1 kreeg 201 zitplaatsen, Euro 2 kreeg er 98 en in Euro 3 werden 99 stoelen geplaatst. Euro werd niet, zoals het Astra Theater in Klazinaveen, omgebouwd tot service bioscoop. In de Euro werden de voorstellingen gewoon met een pauze in de hoofdfilm vertoond. Door de diverse verbouwingen van het winkelcentrum, het eerste adres van de Euro bioscopen was De Weiert en de laatste Monetpassage, werd de entree van de bioscoop nogal eens verplaatst. De laatste verbouwing werd in 2001 voltooid.

De grote zaal van Euro na 1994. (Foto: Bioscooponderneming Abeln)

Met de aankondiging van de bioscoopfirma Utopolis om een nieuwe bioscoop met 7 zalen in Emmen te gaan bouwen, pakten zich donkere wolken samen boven de Euro bioscopen. Abel Abeln besloot dat het niet verantwoord was om 10 bioscoopzalen in Emmen te exploiteren en in overleg met Utopia werd de datum van woensdag 9 november 2005 gekozen als laatste draaidag van de Euro.

Heeft u herinneringen, foto’s of informatie over de Euro bioscoop, stuur ons s.v.p. een e-mail.

Reageren niet mogelijk...