De Kolk Assen (1995 – 2006)

 

Na een aantal jaren van film verstoken te zijn geweest nam Theater De Kolk de taak van filmverzorging in Assen op zich. In drie zalen werden de nieuwste films vertoond. Zaal 1 was de grote theaterzaal waar zo’n 350 filmliefhebbers plaats konden nemen. De zalen 2 en 3 waren kleinere filmzalen met respectievelijk 122 en 80 zitplaatsen.

Theater De Kolk heeft een lange geschiedenis. Op de plaats waar nu Theater De Kolk staat, stond in 1851 al een plek waar regelmatig toneelvoorstellingen werden gegeven: het Concerthuis. In de zestiger jaren werd het pand verbouwd en kreeg het de naam Theater De Kolk. Assen kreeg op deze wijze een professionele schouwburg welke plaats bood aan ruim 500 bezoekers. Na de sluiting van de bioscopen Apollo en Diana nam Theater De Kolk, naast de taak van schouwburg, ook de taak van bioscoop op zich. Probleem was, dat als er toneelvoorstellingen waren, er geen film kon worden gedraaid. De oplossing kwam in de vorm van 2 extra bioscoopzaaltjes: de Cinema zaal met 122 en de Loge zaal met 80 zitplaatsen.
In 2000 kwamen er berichten dat Theater De Kolk tegen de vlakte zou gaan. Het gebouw was oud en zo lek als een zeef. Het personeel liep bij regen met emmers door het theater om het water van alle lekke daken op te vangen, aldus een citaat uit een krantenbericht. Hoog tijd dus voor een nieuw theater. Het zou echter nog enkele jaren duren eer de gemeente Assen met de plannen van een nieuw Cultureel Kwartier kwam met een theaterzaal voor minimaal 850 bezoekers en een multifunctionele kleinere zaal met 250 stoelen. Naast een nieuw theater is in het Cultureel Kwartier ook ruimte voor een nieuwe bioscoop, een bibliotheek en het Drents Archief. Dat de plannen eindelijk werkelijkheid worden, blijkt wel uit het feit dat Theater De Kolk op 31 januari 2006 definitief zijn deuren sloot.
 

                                 De grote zaal van  Schouwburg "De Kolk"

In een hal aan de Weverstraat is, in afwachting van een nieuw theater, een tijdelijke bioscoop gevestigd welke op Valentijnsdag 14 februari 2006, werd geopend. Deze nieuwe bioscoop heeft 3 zalen met 90 tot 200 zitplaatsen. Ook al is het een tijdelijke bioscoop, de inrichting is uiterst professioneel: de bioscoopzalen hebben uitstekend zicht op de wand tot wand filmdoeken en er wordt met digitaal geluid geprojecteerd.
De naam “De Kolk” is echter niet uit Assen verdwenen: de nieuwe tijdelijke bioscoop heet “Bioscoop De Kolk”.

Foto’s met dank aan De Kolk in Assen.

Reageren niet mogelijk...