Hotel Dommering in volle glorie.
(Foto: collectie Jan Mooibroek)
In 1899 werd er aan het hotel Wisseman, waarvan de heer Dommering eigenaar was, een grote toneelzaal gebouwd. Eigenlijk was deze toneelzaal alleen bedoeld voor het geven van toneelvoorstellingen maar in 1911 werden er al in zaal Wisseman filmvoorstellingen gegeven. Hierdoor was de schouwburgzaal van hotel Wisseman de eerste bioscoop in Winschoten.
De zaal van Bioscoop/Schouwburg Dommering in Winschoten.
(Foto: erven Dommering)
Ook na de komst van het Scala Theater in 1928 bleef Wisseman doordraaien. Publiek was er immers genoeg. Film was een nieuw medium en de bezoekers konden maar niet genoeg krijgen “van den levenden photographiën”. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Wisseman door de Duitsers gevorderd en mochten alleen Duitse soldaten naar de UFA en Tobis films kijken die er gedraaid werden.
Het is aan de Canadezen te danken dat het hotel van naam veranderde. Toen zij na de oorlog hun intrek in het hotel namen vonden ze het maar wat vreemd dat het hotel de naam Wisseman droeg en niet de naam van de eigenaar Dommering. Zij bleven het hotel dan ook gewoon Hotel Dommering noemen.
De jaren vijftig waren vette jaren voor Dommering. Niet alleen liep het storm met de schouwburgvoorstellingen, ook de bioscoop was telkens uitverkocht. Dommering was een begrip geworden, niet alleen in Winschoten maar voor heel Noord Nederland. De Snip en Snap revues en diverse andere grote artiesten uit binnen- en buitenland waren op het toneel te zien. De dansavonden zijn bij veel oud inwoners van Winschoten kostbare herinneringen.
Aan Dommering kwam in 1967 plotseling een eind toen de grote schouwburg- en bioscoopzaal door een felle brand compleet werd verwoest. In het gedeelte dat door de brand gespaard bleef heeft men nog een dancing gestart. Maar ook deze dancing was niet onder een gelukkig gesternte gebouwd. In 1971 brak er opnieuw brand uit en ditmaal was het voorgoed over en uit met Dommering.
Op de plaats waar dit legendarische cultuurpaleis heeft gestaan is thans de HEMA gevestigd.
Op de voormalige locatie van Hotel Dommering werd o.a. een HEMA gebouwd.
(Foto: Jan Mooibroek)