Arnold van Kernebeek

Foto: Jurgen Moorlach/ABSOLUfotografie Groningen

Het overgrote inhoudelijke deel van deze site is geschreven door Arnold van Kernebeek.

Arnold had een zeer grote interesse in de geschiedenis van de bioscopen in de stad Groningen en in de provincie Groningen. Uiteindelijk is hij deze site begonnen onder de naam bioscoopgeschiedenis.nl met daarop zoveel mogelijk historische en hedendaagse bioscopen van Nederland.

Helaas heeft de ontwikkeling van de site maar 4 jaar mogen duren. Bij Arnold werd longkanker geconstateerd en hij is aan de gevolgen hiervan in september 2009 overleden.

De website ging niet lang daarna offline en een backup leek niet voorhanden. Ik had echter een kopietje gemaakt voor mijn vader, hij had op dat moment (ergens in 2006) nog geen internet thuis en was wel geinteresseerd in de website van zijn ex-collega-operateur.

Dankzij mijn bewaarde kopietje en met de hulp van anderen is de site in februari 2010 in ere hersteld onder de naam bioscoopgeschiedenis.com.

Ik zet de site voort met dezelfde gedachte en probeer, met hulp van anderen, de site bij te houden en aan te vullen.

 

__________
Roel Soesbeek

 

“Arnold zijn verhaal”

“Liefde voor film zat er al vroeg in. Als kind waren de verrichtingen van de man die de films op zondagmiddag draaide in het speeltuingebouw aan de Meeuwerderweg in Groningen interessanter dan wat er op het witte doek gebeurde. Toen eenmaal de kans kwam om zelf in een bioscoop te gaan werken werd deze gelegenheid met beide handen aangegrepen. Het begon allemaal in 1968. Overdag naar de MULO en ’s avonds op vrijdag, zaterdag en zondag leren films draaien in het Luxor Theater te Stadskanaal onder toezicht van “mijn leermeester”, de heer H. Greven.
In 1970 werd er een filmoperateur gevraagd in Bioscoop De IJzeren Klap in Musselkanaal. De combinatie kantoorbaan en ’s weekends in de bioscoop werken werkte perfect. In juli 1974 vroeg het City Theater in Groningen een ervaren filmoperateur voor 40 uur per week. Dit was de kans om er een full-time baan van te maken. Een gelegenheid die ik met beide handen aangreep. In 1981 vroeg mijn vroegere baas, de heer Theo Abeln, terug te keren naar Stadskanaal om in de nieuw te openen Smoky Theaters te gaan werken. In 1990 keerde ik terug naar het City Theater in Groningen. Vijf jaar later ging het volledige personeel van de City over naar de Pathé Bioscoop aan het Gedempte Zuiderdiep waar ik tot nu toe (2006) nog steeds met veel plezier de films vertoon.”

2 comments to Arnold van Kernebeek

  • Top dat u deze mooie site in ere hebt kunnen herstellen en als eerbetoon aan Arnold van Kernebeek in de lucht houdt.

    Af en toe kijk ik hier en zie de veranderingen, het is en blijft een top site.

    Top top top.

  • Tot mijn grote verrassing is( ten minste een gedeelte)de site van Anton Kernebeek weer te raadplegen.
    Dit eerbetoon heeft Arnold, mijns inziens, door het initiëren en bijhouden van zijn site zeker verdiend.
    Wat een geluk dat er nog wat kopiën van zij site voorhanden waren en blijft zijn werk, ook al is het gedeeltelijk, voor het nageslacht gespaard.
    Proficiat dat je deze site nieuw leven hebt ingeblazen!