Bioscoop Harmonie Dokkum (1953-heden)

 

Dokkum kennen we uit de geschiedenisboekjes als de plaats waar Bonifatius in 754 werd vermoord. Over de geschiedenis van Bonifatius is veel geschreven. Over de geschiedenis van de bioscoop in Dokkum is weinig tot niets op schrift vastgelegd.

De filmgeschiedenis van Dokkum gaat terug naar het jaar 1928. Toen werden de eerste filmvoorstellingen gegeven door ene Hermann Wilhelm Buntenbach, een zoon uit de beroemde filmfamilie van Carl Welte (zie ook onder Drenthe: Zuidlaren). Welte was met zijn rondreizende “Grand Cinematograph” één van de eerste filmpioniers in Nederland. Lang heeft de “Buntenbach Bioscoop” het niet volgehouden: in 1931 werden de voorstellingen weer gestopt.

Van 1942 tot 1953 werden er in Dokkum opnieuw filmvoorstellingen gegeven door de rondreizende bioscoop van Cinema Hollandia van J.J.Abeln Sr. (Zie ook onder Drenthe: Emmer-Compascuum). Cinema Hollandia gaf in vele plaatsen in het noorden filmvoorstellingen waar geen vaste bioscoop gevestigd was. Vaak gebeurde dit in plaatselijke feestzalen van café’s of dorpshuizen. In Dokkum was dit in de zaal van het “Noorderkwartier”. Echt regulier waren de voorstellingen niet. Soms kon het gebeuren dat er enkele maanden tussen zat eer Cinema Hollandia weer naar Dokkum kwam.

De Harmonie in 2006 - (Foto: Glenn Rovroy)

In 1953 konden de filmliefhebbers van Dokkum wekelijks naar de bioscoop. In dat jaar kreeg Dokkum zijn vaste bioscoop aan de Lege Weg 31/33: het Harmonie theater. De bioscoop werd tot de verbouwing in 1994 gerund door de familie Oosten. De bioscoop kende met zijn ruim 400 zitplaatsen vooral in het begin gouden jaren. Pas toen de televisie gemeengoed werd en het publiek het amusement in de huiskamer kreeg voorgeschoteld pakten zich ook boven de “Harmonie” donkere wolken samen. Toch heeft het nog tot 1994 geduurd eer de familie Oosten er mee stopte en het theater verkocht. De nieuwe exploitant verbouwde de oude bioscoopzaal aan de Lege Weg tot twee kleinere zalen. Tot op de dag van vandaag worden er nog steeds films in het centrum vertoond die thans de naam draagt van Snooker, Film en Partycentrum Dokkum.

Heeft u meer informatie of foto’s van De Harmonie in Dokkum? Mail het Bioscoopgeschiedenis.nl (zie onder “Contact”).

 

Reageren niet mogelijk...