Cinerama Rotterdam (1960 – heden)

Het Cinerama Theater werd op 15 juli 1960 geopend. De concurrentie van de televisie was ook toen al merkbaar en men zocht naar nieuwe technieken om het bioscooppubliek weer voor zich terug te winnen. De bioscoop werd gevestigd in de in 1957 heropende bioscoop Scala aan de Westblaak. Deze bioscoop werd helemaal omgebouwd voor de vertoning van zogenaamde Cinerama films en kreeg heel toepasselijk de naam Cinerama Theater. De bioscoop had één hele grote zaal, het bijzonder grote Cinerama doek met een horizontaal gezichtsveld van 146 graden, had ruime stoelen met veel beenruimte en een hoge hellingsgraad (geen hoofden in de weg). Rotterdammers vonden het de mooiste bioscoop van de stad.

                    De drie filmbeeldjes naast elkaar vormen samen 1 beeld.

Het zeer brede Cinerama beeld omvatte zoals gezegd bijna ons gehele gezichtsveld. Door de gebogen vorm van het doek kon een sterk panoramisch effect worden verkregen. De projectie geschiedde met drie projectoren, die met flinke onderlinge afstand achter in de zaal waren opgesteld. De linker projector projecteerde het rechtse gedeelte van het beeld, de middelste projector het midden gedeelte van het beeld en de rechter projector het linker gedeelte. Voor de projectie waren dan ook drie projectoren en drie films nodig, die elk een ander gedeelte van het totale beeld projecteerden. De films liepen met een snelheid van 26 beeldjes per seconde door de projector i.p.v. de gebruikelijke 24 beeldjes per seconde. Doordat de drie geprojecteerde beelden naast elkaar werden geprojecteerd kon het voorkomen dat er scheidingslijnen tussen de beelden verschenen. Hiervoor was een vernuftig systeem in de projector ingebouwd die dat kon verdoezelen maar toch bleef het telkens zichtbaar. Dat kon gebeuren door een ongelijke instelling van kadrering (hoog of lager zetten van het beeld), onderlinge kleurverschillen bij de belichting, ongelijk trillen van de beelden, etc. Om alles synchroon te laten lopen werd er een extra commandopost in de zaal ingericht van waaruit de projectie kon worden geregeld. Maar dat was nog niet alles: op een vierde film waren zes magnetische geluidsbanden aangebracht die weer in een speciale cabine werden afgetast. Kortom, een voorstelling in Cinerama werd gegeven vanuit vijf cabines tegelijkertijd.
 

This is Cinerama – Het geprojecteerde beeld – Let op de scheidingslijnen van de 3 samengevoegde beelden.

De eerste film die in het Rotterdamse Cinerama Theater werd vertoond was de film “This is Cinerama”, een vrolijke en kleurrijke film die begon met een achtbaan, gevolgd door sensationele waterski-scènes, helicoptervluchten, etc.. Het Rotterdams Nieuwsblad schreef op 12 juli 1960: “Cinerama kan je een raar gevoel in je maag geven, het kan je oren laten tetteren en je ogen overbelasten, kortom, het is een physieke en optische sensatie zonder weerga!”. De eerste echte grote speelfilm op Cinerama was “How the West was Won” met James Stewart in de hoofdrol. Veel films zijn er voor het Cinerama systeem niet gemaakt. Ik herinner me nog “Circusworld” en “The greatest story ever told”. Het systeem was te duur en te ingewikkeld, voor de projectie had men minstens vier operateurs per voorstelling nodig.
 

                              Maquette van een Cinerama bioscoop.

Na een aantal jaren stopten dan ook de filmvertoningen op het Cinerama formaat. De bioscoop schakelde over op projectie van de zogenaamde 70 mm.TODD AO films waarvoor men maar 1 cabine, 1 operateur en 2 projectoren nodig had. In 1980 werd Cinerama opgedeeld in 5 zalen.

Enkele jaren geleden werd het theater verkocht waarbij het theater opnieuw een verbouwing onderging. De grote Cinerama zaal werd toen opgedeeld in 2 zalen. Tegenwoordig beschikt het theater over 7 zalen waar overwegend artistieke en de betere commerciële bioscoopfilm wordt vertoond.

Openingsadvertentie van Cinerama Rotterdam

Filmbeeldjes en maquette illustraties afkomstig van
The Widescreen Museum

Reageren niet mogelijk...