De meezingbioscoop (2001 – tot heden)

 

In een bioscoop wordt er van het publiek verwacht dat men bij het zien van een film af en toe lacht en soms een traantje wegpinkt. Maar er trekt een nieuw fenomeen door het land waarbij het publiek uitzinnig mag mee zingen en mee dansen: de meezingbioscoop! Massale samenzang en lekker gek doen bij een film, het is weer eens wat anders zullen we maar zeggen. "Het meebrullen met de liedjes die als karaoke teksten onder in beeld verschijnen en de verkleedpartijen dragen bij aan massale verbroedering en de jolige sfeer”, aldus een medewerker van een theater waar “The Sound of Music” als meezingbios werd vertoond.

                                  Advertentie Meezingbioscoop in Groningen.

De pret begint eigenlijk al vooraf. Bezoekers van de Meezingbioscoop worden gevraagd om vooral verkleed naar de film te gaan. Bij de vertoning van “The Sound of Music” zag je op de parkeerplaats al vele nonnen uitstappen en talrijke Maria’s de laatste hand aan hun make-up leggen. Bij de ingang van de zaal krijgt het publiek een meezingbioscoop pretpakket waarin diverse attributen zitten die ze tijdens de voorstelling kunnen gebruiken. Op het moment dat de film begint zit de zaal op het puntje van de stoel. De mensen beginnen met sjalen te zwaaien en roepen naar het scherm: “Maria… je vergeet je sjaal”. Men mag ongegeneerd blaffen naar de butler en "ksst, ksst" roepen tegen de barones! Het publiek schijnt met de meegenomen zaklantaarns de nazi’s in hun ogen zodat ze de Von Trapp’s niet achter de grafzuilen zullen ontdekken en roept op luide toon:"Je kunt het Maria, je kunt het!" als Maria de moed in de schoenen zakt op het moment dat ze bij de familie Von Trapp voor het eerst de tuin inloopt. En er wordt natuurlijk luidkeels met de liedjes meegezongen. De tekst staat onder in het beeld geprojecteerd zodat iedereen mee kan brallen. 

Julie Andrews zet in voor “Do Re Mi”, de zaal kan dankzij de in beeld gebrachte tekst meezingen.

Tijdens de ruim 4 uur durende show zingt, danst, jodelt en speelt het publiek het hele verhaal mee. De hilariteit is groot. Na afloop zijn de mensen dol enthousiast. Initiatiefnemer van de Meezingbioscoop is Aernoud Florijn. Sinds 2001 trekt hij met zijn Meezingbioscoop door ons land. Nieuw is het fenomeen “Meezingbioscoop” niet. Reeds eind jaren zeventig werd de cultfilm “The Rocky Horror Picture Show” in Amerika al door fans, verkleed als hun lievelingskarakter, bezocht en diverse speeltjes zoals een krant, een waterpistool, enz. meenamen. Deze film wordt nu al meer dan 30 jaar regelmatig tijdens speciale Rocky Horror nachten vertoond. De Nederlandse Meezingbioscoop houdt het voorlopig op “The Sound of Music” en films als “Grease” en “Ja Zuster, Nee Zuster”.

Reageren niet mogelijk...