Cinema Texel Den Burg (1985-heden)

 

Oude ansichtkaart met daarop Hotel Texel waar de eerste bioscoopvoorstellingen in Texel gegeven werden.

Den Burg is het grootste dorp op Texel. Het telt 7000 inwoners hetgeen ongeveer de helft van het aantal inwoners van het waddeneiland is. Voor een dorp van deze omvang heeft Den Burg een levendige bioscoopgeschiedenis. Al in de jaren twintig van de vorige eeuw werden er filmvoorstellingen gegeven in het voormalige Hotel Texel. Dit pand aan de Groeneplaats 14 was tot 1894 het Raadhuis van Texel. In 1934 werd in een zaal van Hotel Texel een vaste bioscoop met wekelijkse voorstellingen geopend: het Texel’s Bioscoop-theater onder de directie van de heer Pen. In een bioscoopadvertentie valt te lezen dat men op 17 februari 1934 de film “ Het lied van de Caballero El – Lobo” vertoonde. In 1963 sloot het Texel’s Bioscooptheater haar deuren en werd het Hotel Texel omgedoopt in het huidige Hotel Lindeboom.

Cinema Texel voor de verbouwing in 2008

Van 1963 tot 1985 konden de inwoners en toeristen van Texel voor hun filmplezier naar het City Theater welke aan de Gravenstraat 21 was gevestigd. Na 22 jaar kwam ook aan deze bioscoop een einde want enkele meters verderop, op de Gravenstraat 33, werd in 1985 Cinema Texel geopend. Cinema Texel is gevestigd in het voormalige pand van `De Vergulde Kikkert` welke in het jaar 1694 werd gebouwd. Het was een café annex logement, zoals in die tijd gebruikelijk was. De fraaie gevelsteen wordt ook in geschriften uit die tijd genoemd. Cinema Texel heeft 2 moderne bioscoopzalen welke plaats bieden aan iets meer dan 200 bezoekers. In januari van 2008 sloot het theater voor 2 maanden haar deuren vanwege een ingrijpende verbouwing. De bioscoop krijgt een serre voor de hoofdingang. Verder wordt de grote zaal opgeknapt, evenals de keuken, foyer en bar. Ook komen er meer toiletten. Eigenaar Frits Nieuwenhuizen wilde de bioscoop op 19 maart 2008 weer heropenen. ,,Dan krijgen we de voorpremière van Zomerhitte”, aldus de exploitant in een interview met de Texelse Courant.

Cinema Texel tijdens de verbouwing in 2008.
Let op de karakteristieke gevel van het theater.

(Foto: website Cinema Texel)

Van 2005 tot en met 2007 heeft Texel zelfs twee bioscopen gekend. Naast Cinema Texel exploiteerde Frits Nieuwenhuizen in samenwerking met vakantiepark de Krim ook cinema De Kiekendief. Er werd door Cinema Texel geïnvesteerd in 35 mm apparatuur, dolby surround geluidsapparatuur en een zogenaamd dts-systeem. Laatstgenoemd systeem maakte het mogelijk om recente films te voorzien van nagesynchroniseerd geluid, zodat ook de Duitse gast een bioscoopje kon pakken. Door deze ontwikkeling was De Krim Texel het eerste Nederlandse vakantiepark dat op professionele wijze recente films kon gaan vertonen die ook voor Duitse gasten een meerwaarde opleverden. Op 14 januari 2008 meldde de Texelse Courant dat Cinema Texel stopt met het vertonen van films in “ De Kiekendief”. Een sluitende exploitatie bleek niet meer mogelijk te zijn. Directeur Iwan Groothuis van vakantiepark De Krim wil trachten de filmvertoning in een andere opzet voort te zetten.

Bronnen:
Texelse Courant

Reageren niet mogelijk...