Harmonie (1931-1973)

 

De Harmonie bioscoop was een echte volksbioscoop met veel rood pluche en bij de ingang een portier in livrei en een indrukwekkende pet die ontzag inboezemde. Het theater, met ruim 700 zitplaatsen, werd in de volksmond oneerbiedig “het vlooientheater” of ook wel “het olienotentheater” genoemd. Om het volkskarakter van het theater een beetje weer te geven: huismoeders bezochten op pantoffels de middagvoorstellingen en schilden er hun aardappels.

Bioscoop de Harmonie in de jaren ‘50.
Op de gevel staat de film “De vrouw die hij begeerde” aangekondigd.
(Foto: van internet)

Het begon allemaal in 1931 toen de heer Cornelis van ’t Hoft bioscoop “Harmonie” in de Gaesbeekstraat opende. De bioscoop stond in een echte arbeidersbuurt. De bioscoop werd als Harmonie Jeugdbioscoop in gebruik genomen. Oorspronkelijk was in het pand een café met feestzaal gevestigd. De feestzaal werd als bioscoop ingericht. Tamelijk eenvoudig ingericht met houten bankjes waar je op kon zitten om al dat fraais op het witte doek te zien. In 1937 werd het theater verbouwd tot een volwaardige bioscoop en verdween de toevoeging “jeugdbioscoop”.

Elke donderdag, als er een nieuwe film werd ingezet, stonden vele mensen uren in de rij om een kaartje te bemachtigen. Het theater werd gelukkig niet door het Duitse bombardement in 1940 getroffen en draaide tijdens de oorlog gewoon door. Na de oorlog beleefde het theater gouden tijden. De bezoekers hadden de verschrikkingen van de oorlog net achter de rug en de glitter en glamour van de Hollywood films bracht het broodnodige vertier. Een oud Rotterdammer herinnert zich het volgende: “Als er een knokfilm draaide, liep het in de zaal ook wel eens uit de hand. Maar dan ging het zaallicht aan en kwam er een heel grote man de zaal in om de herrieschoppers er feilloos uit te halen”.

In de jaren zestig kenterde het tij voor de Harmonie bioscoop. Teruglopend bioscoopbezoek ten gevolge van de opkomst van de televisie en andere vormen van vrije tijdsbesteding deden uiteindelijk het doek vallen. In 1973 bleven de deuren van het theater voorgoed gesloten.

Heeft u herinneringen aan dit theater? Stuur ons een mailtje!

Bron:
AD – Rotterdam van toen.

Reageren niet mogelijk...